Groepsreis buiten het hoogseizoen

Groepsreis buiten het hoogseizoen

Tips en adviezen

Heb je er ooit aan gedacht om op groepsreis te gaan buiten het hoogseizoen? Dat betekent dat je reist wanneer niet iedereen dat doet, zoals in de herfst, winter of lente en dat kan een heel goed idee zijn. In dit blog gaan we het hebben over welke voordelen er zitten aan een singlereis buiten het hoogseizoen en vertellen we je per bestemming wat de beste reisperiode is.

Waarom een groepsreis buiten het hoogseizoen?

Simi biedt verschillende groepsreizen buiten het hoogseizoen aan. We vertellen je graag 3 redenen om een singlereis buiten het hoogseizoen te maken.

Lagere reissom

In het hoogseizoen is de vraag naar reizen hoger waardoor de prijs ook omhoog gaat. Denk bijvoorbeeld aan accommodatiekosten, vliegtickets en excursies. Alles is duurder in het hoogseizoen. Zo zijn er bijvoorbeeld zelfs restaurants die duurdere menu’s hebben in het hoogseizoen voor de vele toeristen. Doordat je in het laagseizoen minder betaalt, hou je meer geld over voor leuke souvenirs en andere extra’s tijdens je groepsreis. In het laagseizoen krijg je vaak meer kwaliteit voor je geld doordat bezienswaardigheden bijvoorbeeld ook een stuk rustiger zijn. 

Minder drukte

Reizen buiten het hoogseizoen biedt niet alleen financiële voordelen, maar het zorgt ook voor een veel rustigere en authentiekere ervaring. Stel je eens voor: rustig door een oude stad slenteren zonder constant te worden gehinderd door grote mensenmassa's. Of genieten van een wandeling door de bergen met alleen het geluid van de natuur om je heen. Dit soort momenten zijn waardevol omdat ze je de kans geven om echt verbinding te maken met de omgeving en de lokale cultuur. Wanneer er minder toeristen zijn, hebben lokale mensen vaak meer tijd en aandacht voor je, waardoor de interacties meer oprecht en ongedwongen aanvoelen. Ook al zijn de reizen van Simi altijd ingericht op het bieden van een authentieke ervaring en een ontmoeting met de lokale cultuur, tradities en gewoontes, we hebben natuurlijk geen invloed op de drukte van een bestemming. Kortom, reizen buiten het hoogseizoen vergroot je kans op het beleven van een authentieke ervaring.

Het weer

Veel mensen denken dat reizen buiten het hoogseizoen betekent dat je slecht weer hebt, echter kunnen wij zeggen dat dit helemaal niet het geval is. Bij veel bestemmingen is het weer vaak zelfs beter dan in het hoogseizoen. Neem bijvoorbeeld Europese bestemmingen die vaak hete zomers kennen. Lekker voor als je aan het strand wil liggen, maar minder fijn voor een actieve rondreis. In de maanden mei/juni en september/oktober is het op de meeste bestemmingen vaak nog heerlijk weer. En zo kennen ook bestemmingen als Marokko, Egypte en Jordanië, vaak extreme warmte tijdens de zomermaanden. Buiten het hoogseizoen zijn de temperaturen vaak milder en aangenamer, waardoor het verkennen van deze landen veel comfortabeler wordt. Echter, we begrijpen dat niet iedereen buiten de zomervakantie kan reizen. Daarom bieden we ook in de zomerperiode reizen aan naar deze bestemmingen. Met een beetje voorbereiding op de warmte, zoals het dragen van luchtige kleding en voldoende hydratatie, zijn deze reizen nog steeds uitstekend te doen. Maar denk ook aan landen als Sri Lanka en Costa Rica, waar het regenseizoen juist in het hoogseizoen valt.

De beste reistijd per bestemming

Sommige bestemmingen zijn beter om te bezoeken in het voorjaar en andere in het najaar. We vertellen je graag per continent wat de beste reistijd is en welke bestemmingen wij aanraden voor welke periode. Wij raden je ook aan om de pagina’s over het regenseizoen per bestemming eens te bekijken.

Groepsreis Azië

Je kunt het hele jaar door een groepsreis naar Azië maken. Het regenseizoen is in elk land net even anders. Echter is het weer niet de enige factor waar je rekening mee moet houden. Helemaal voor populaire bestemmingen als Thailand en Bali is het laagseizoen een betere periode om naartoe te reizen omdat het dan een stuk minder druk is. Ook zijn de reizen dan een stuk goedkoper.

Thailand

Voor Thailand ligt het weer aan het gebied dat je bezoekt. Het regenseizoen is er van juni tot oktober. Omdat de groepsreis Thailand door het hele land gaat, is het weer overal anders en maakt het dus niet zoveel uit in welke periode je meereist. Lees hier meer over het regenseizoen in Thailand.

Bali

Van november tot maart is het regenseizoen in Bali. Echter regent het dan nooit de hele dag. Daarom kun je het hele jaar door een groepsreis Bali maken met Simi Reizen. Houd er wel rekening mee dat het in het hoogseizoen extra druk is.

Sri Lanka

Voor Sri Lanka is de beste reisperiode moeilijk te bepalen. Sri lanka kent namelijk 2 regenseizoenen in verschillende gebieden. Deze twee periodes zijn eigenlijk het hele jaar door. De regen is wel altijd maar kort en de temperaturen blijven altijd hoog. Dit maakt dat je het hele jaar door een singlereis Sri Lanka kunt bezoeken.

Vietnam

Wanneer je naar Vietnam reist maakt eigenlijk niet zoveel uit omdat elke regio een ander klimaat heeft. Het kan dus regenseizoen zijn, maar dan is het in een andere regio droog. De moesson (een periode met heel veel regen) is vooral in oktober en november een ding in Centraal Vietnam. Dit is de periode die we met de groepsreis Vietnam mijden omdat het soms heftig kan overstromen.

Maleisië

Van oktober t/m februari trekken heftige regen- en onweersbuien langs de oostkust van Maleisië. Veel accommodaties op de eilanden en aan de oostkant zijn dan gesloten en ook de meeste boten varen niet naar de eilanden vanwege de ruwe zee. De westkust van Maleisië kun je eigenlijk het hele jaar door bezoeken. Een regenseizoen kennen ze in het westen niet. Over het hele jaar vallen de meeste buien wel in de maanden december, januari en februari. Deze zijn nooit zo heftig als in het oosten en daarom kun je er ook in die periode prima naartoe reizen. Omdat de singlereis Maleisië door zowel de oost als de westkust gaat, zijn onze reizen altijd in het beste seizoen van maart t/m oktober.

Groepsreis Noord-Amerika

De beste reistijd voor Noord-Amerika hangt sterk af van de specifieke regio die je wilt verkennen. De Verenigde Staten en Canada zijn extreem grote landen en daarom is de ene bestemming niet met de ander te vergelijken. Lees daarom ook zeker eens dit blog over de beste reistijd voor de VS, waar we dieper ingaan op de bestemmingen.

Californië en Grand Tour of the West

Voor een groepsreis Californië en de nationale parken in het westen, zijn de lente en de herfst vaak ideaal vanwege de minder hete temperaturen en het vermijden van de grote zomerdrukte. Als je van plan bent mee te gaan met de singelreis Grand Tour of the West, inclusief steden als Las Vegas en uitgestrekte nationale parken zoals de Grand Canyon, is het voor- en najaar ook een goede keuze vanwege het aangename weer en minder drukte. Dit sluit niet uit dat ook in het hoogseizoen je deze reizen prima kunt maken, je moet alleen rekening houden met hogere temperaturen en meer drukte in bijvoorbeeld de nationale parken. 

Deep South

Voor de groepsreis Deep South is het voor en najaar erg geschikt. De vochtigheid van de zomer moet nog komen of neemt af en het drukke toeristenseizoen moet nog beginnen of is al voorbij. Ook in het hoogseizoen reizen kan prima, maar houd er dan rekening mee dat de maanden juni, juli en augustus de heetste maanden zijn. 

Canada

De singlereis van Simi Reizen gaat naar West-Canada. Voor een singlereis Canada, kun je het best november t/m maart vermijden. Dan is het daar winter en kan het erg koud zijn. Tenzij je daar natuurlijk van houdt. Van mei t/m oktober zijn de temperaturen het aangenaamst met juli en augustus als warmste maanden. Het is goed om te weten dat deze warmste maanden in het hoogseizoen ook de drukste maanden zijn.

Groepsreis Midden en Zuid Amerika

Costa Rica

Simi biedt een groepsreis Costa Rica zowel in het hoog- als laagseizoen aan. Je zult merken dat de reizen in het hoogseizoen duurder kunnen uitvallen. Echter maakt het voor het weer niet uit of je in het hoogseizoen of laagseizoen gaat. Het regenseizoen in Costa Rica is namelijk van april/mei tot november. Dus tenzij je in maart meegaat zit je altijd met het regenseizoen. Dit zijn wel altijd maar korte buien waarbij de temperatuur hoog blijft. Ook betekent dit dat het land veel groener is en dus veel mooier. 

Mexico

Het schiereiland Yucatan is het hele jaar door warm (26-30 graden) met de meeste zonuren van december t/m april. Houd daar dus rekening mee wanneer je met Simi meereist in april/mei. In de avond koelt het af, maar het komt eigenlijk nooit onder de 20 graden. Yucatan is waar we de laatste 5 dagen doorbrengen. In centraal Mexico zijn de beste reismaanden gelijk aan die van Yucatan en hierdoor dus goed te combineren tijdens je groepsreis Mexico. Door de hoogte zijn de temperaturen hier wel minder warm, overdag tussen de 22 en 28 graden. In de avond kan het afkoelen. In september en oktober is het orkaanseizoen en kun je Mexico aan de kust beter vermijden. Daarom bieden wij ook geen reizen aan in deze periode.

Cuba

Cuba heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 25 tot 31 graden, afhankelijk van het seizoen. Je hebt op Cuba ook een regenseizoen. Het regenseizoen duurt van mei t/m oktober, de temperaturen liggen dan het hoogst. Echter regent het dan bijna nooit de hele dag. De luchtvochtigheid is wel hoog, en aan het einde van de middag heb je kans op een korte regenbui. De rest van de dag is het meestal gewoon droog met veel zon. Een singlereis Cuba is dus zowel in het hoog- als laagseizoen een goed idee.

Ecuador

Ecuador is een bijzonder land omdat het klimaat heel divers is. De Andes verdeelt het land in 3 gebieden, elk met zijn eigen regenseizoen en beste reistijd: Sierra (Andesgebergte), Costa (kust) en Oriente (Amazonegebied).

In de Sierra bepaalt de hoogte de temperatuur en loopt het regenseizoen van november t/m mei. Aan de kust loopt het regenseizoen van december t/m mei. In deze periode is het over het algemeen juist zonnig, met stevige tropische buien. In de Oriente is het gedurende het hele jaar tropisch warm en vochtig. Dit is het Amazonegebied, en tropische regenbuien kunnen hier dan ook het hele jaar voorkomen.

Door de verschillende klimaatgebieden in Ecuador is het moeilijk één beste reistijd aan te geven. Je zult tijdens je reis altijd wel ergens regen hebben. Vanwege de droge tijd in de bergen, worden de maanden juni t/m oktober vaak als beste reistijd gezien. Daarom kun je met Simi van juni t/m september mee met een groepsreis Ecuador. Dit zijn echter ook de drukste maanden dus houd daar rekening mee. 

Groepsreis Afrika en Midden-Oosten

Tanzania

Een singlereis Tanzania raden wij aan in het hoogseizoen of in het najaar. Midden juni tot september is het winter in Tanzania en heb je de grootste kans op het zien van de grote migratie, maar wanneer dit precies is valt niet te voorspellen en dit lukt dus lang niet altijd. We raden je aan om ons blog over de beste reistijd voor Tanzania eens goed door te nemen om te besluiten welke periode voor jou het best is.

Egypte

Simi Reizen biedt reizen aan naar Egypte in mei, juni, september en oktober. Zo vermijden we de zeer hete en droge periodes, maar ook de koude winterperiodes. De groepsreis Egypte is een actieve rondreis waarbij je veel gaat zien en doen. Dat het niet te warm en ook niet te koud is, is daarbij essentieel voor de beste reiservaring.

Marokko

Een singlereis Marokko met Simi kan zowel in het hoogseizoen als in het laagseizoen. Deze twee reizen hebben dan ook allebei een ander programma. In de winter is het in Marokko vaak alsnog tussen de 16 en 20 graden. Aan de kust is het dan nog wel fris en daarom vermijden we tijdens de laagseizoen reis de badplaats Essaouira. Wanneer wij aanraden om naar Marokko te reizen ligt dus heel erg aan het type programma waarin jij geïnteresseerd bent. Lees dus zeker eens het dag tot dag programma van beide reizen.

Jordanië

Jordanië kent het hele jaar door gemiddeld 10 zonuren per dag. Met een Mediterraans klimaat zijn de zomers heet en droog, de winters fris. Je kunt een groepsreis Jordanië met Simi maken tussen mei en januari. In januari kun je rekening houden met een temperatuur van rond de 17 graden. In de zomermaanden juli en augustus kan het in de woestijn soms wel oplopen tot 40 graden. Ook moet je in deze maanden rekening houden met extra drukte. Wanneer jij meereist met de groepsreis Jordanië, hangt dus echt af van je weersvoorkeuren. Vind jij warmte juist lekker en kun je alleen in de schoolvakanties mee? Dan is juli en augustus prima. Houd jij juist helemaal niet van warmte? Dan zijn de maanden november t/m januari ideaal.

Groepsreis Europa

Ook in Europa kun je prima een reis maken in het laagseizoen. In veel landen in Europa is het in april/mei al heerlijk weer. Maar ook in het najaar, zo rond oktober is het vaak nog mooi weer en zijn alle hordes toeristen weg. Denk bijvoorbeeld eens aan een groepsreis Italië, groepsreis Ierland en singlereis Balkan

Natuurlijk zijn er ook bestemmingen waar we geen warmte nodig hebben en juist niet in de zomer naartoe willen reizen. Denk bijvoorbeeld aan de reizen naar Zweden en Zweeds Lapland. Deze bestemmingen zijn het mooist wanneer er sneeuw ligt. We hebben ook een reis naar Zweden en Noorwegen in de zomer, wat natuurlijk een hele andere ervaring is dan een winterse reis naar Lapland.

Simi Specials

Wist je dat Simi Reizen ook een aantal special reizen heeft? Denk bijvoorbeeld aan de Lapland winterreis in oktober. Maar ook hebben we een hele toffe groepsreis Nepal, waar we trekkingen gaan maken door de Himalaya.Deze reis bieden we aan in mei en oktober. In de zomer is het namelijk moessonperiode (heel veel regen) en voor de meeste trekking gebieden is een trek in deze periode af te raden. Naast Zweeds Lapland en Nepal bieden we een groepsreis New York en Washington in de kerstvakantie. Want wie wil New York nou niet zien in kerstsferen? New York is het hele jaar goed te bezoeken, al is het er in de winter wel erg koud. Houd daar rekening mee tijdens deze reis. Natuurlijk hoort de kou ook wel een beetje bij de winterse kerstsferen.

Simi reizen biedt dus naast reizen in het hoogseizoen ook genoeg reizen aan in het laagseizoen, zowel in het voorjaar als het najaar. Je kunt het hele jaar door met ons mee op reis! Heb jij al een reis geboekt voor 2024?