menu
Laten we direct beginnen met het meest belangrijke: niemand kan het weer écht voorspellen. We kunnen allerlei gemiddelden geven, we kunnen je een idee geven van wat je normaalgesproken kunt verwachten, maar voorspellen is onmogelijk.
Met name het regenseizoen in bepaalde landen kan de gemoederen goed bezig houden. Is dat terecht? Meestal niet! De meeste tropische bestemmingen kennen een periode waarin het meer regent dan in de rest van het jaar. Maar waar wij als Nederlander gelijk denken aan druilerige koude dagen, is een regenbui in Costa Rica of in Thailand toch echt wel heel anders.
Voor een aantal van onze groepsreis bestemmingen hebben we de regenseizoenen voor je op een rijtje gezet en wat je kunt verwachten:
In het kort: meestal hoef je je niet druk te maken. In de meeste tropische bestemmingen betekent het vooral dat je aan het einde van de dag of 's nachts pittige regenbuien kunt hebben. Ook overdag kun je een keer pech hebben en de hele dag harde regen hebben. De temperatuur verandert er niet echt door. Op de meeste plekken is het dus nog steeds heerlijk warm.
Het reizen in een regenseizoen heeft ook een paar belangrijke voordelen. Zo zijn vluchten in die periode vaak goedkoper, is accommodatie goedkoper en is het minder druk op veel plekken. Zo kun je belangrijke toeristische plekken bezoeken zonder al te veel gedoe.
Dus: moet je je echt druk maken om het regenseizoen? Misschien een klein beetje. De kans dat je echt weken in de stromende regen loopt is echter nihil. Dat gaat je opvallen als je ook kijkt naar het aantal zonuren per dag. Dit is misschien nog wel een veel relevanter detail dan de neerslag gemiddeld.
Net als in Nederland zijn onderlinge verschillen soms groot. Zoals het op de Wadden kan stormen, terwijl het zonnetje schijnt in Limburg, kun je je voorstellen dat je in een land als Thailand, waar tussen noord en zuid ongeveer 1500 kilometer zit, de verschillen ook groot zijn.
Dat geldt niet alleen voor Thailand, maar ook voor kleinere landen kunnen de verschillen groot zijn. Waar het aan de kust in Sri Lanka vaak zonnig en drukkend warm is, kan het in de binnenlanden zoals bijvoorbeeld in Kandy een stuk meer regenen en liggen de temperaturen er aanzienlijk lager. De vraag is of dat erg is, want een beetje afwisseling kan geen kwaad.
Ook in het buitenland kunnen er verstorende factoren zijn. Gemiddelden zeggen dus ook niks als puntje bij paaltje komt. Als het drie weken lang bovengemiddeld warm en mooi weer is en jij komt aan terwijl het nèt die ene week elke dag regent, kun je statistieken erbij halen tot je een ons weegt, maar je hebt wat dat betreft dus weinig aan gemiddelden.
Grofweg kun je voor veel reisbestemmingen wel bepalen wat de beste reistijd is. We hebben hieronder een beetje op een rijtje gezet wat je kunt verwachten. Daarbij gaan we uit van onze eigen ervaringen en van de statistieken. Je zult merken dat we met regelmaat groepsreizen aanbieden in periodes die buiten de "beste reistijd" liggen. Dat doen we om verschillende redenen:
Over het algemeen kun je stellen dat de periode tussen half april en eind september de beste reisperiode is voor de meeste bestemmingen in Europa. Voor landen in Scandinavië betekent reizen in april of mei, of eind september nog wel dat je koude nachten kunt hebben. Voor de meeste andere landen is het in deze periode stabiel en mooi weer. Met name mei, juni en september, maar ook de eerste helft van oktober lenen zich perfect voor een reis binnen Europa.
Tussen half mei en half oktober reis je het beste naar Amerika of Canada voor een rondreis. Het is in de gehele periode stabiel en mooi weer, met weinig kans op grote verstoringen. Houd er rekening mee dat als je half mei al richting de VS of Canada vertrekt, sommige wegen nog gesloten kunnen zijn in verband met het sneeuwruimen van de voorgaande winter.
Er kunnen grote verschillen zitten. De Tioga Road in Yosemite bijvoorbeeld kan half mei openen, maar met pech ook pas begin juli. Laat je daar echter niet door tegenhouden, er zijn genoeg alternatieve routes.
Voor Costa Rica ligt het hoogseizoen in de periode december tot en met maart, maar we vertrekken het hele jaar door. Door de geografie in Costa Rica heeft het land verschillende micro-klimaten. Het hele jaar door is het er echter uitstekend weer voor een groepsrondreis.
Voor Mexico is deze periode ongeveer vergelijkbaar. Het is een enorm land, dus je kunt een regio als Mexico-Stad niet vergelijken met de kustplaatsen zoals Cancún waar je het hele jaar door wel terecht kunt. Alleen in september en oktober is reizen naar Mexico minder praktisch. Dit is de periode met de grootste kans op orkanen boven de Golf van Mexico.
Over het algemeen kun je zeggen dat tussen november en april de beste reistijd ligt voor bestemmingen in Midden- en Zuid-Amerika. Ook hier geldt echter dat de temperatuur en het aantal zonuren per dag gemiddeld nog altijd hoger liggen dan in Nederland. De kans dat je dus weken in de regen loopt is klein.
Je kunt het hele jaar door naar Azië reizen. Het regenseizoen is in elk land net even anders en per land is het regenseizoen ook nog anders. Voor Bali geldt dat het seizoen zo ongeveer tussen april en september ligt. Voor Thailand ligt het aan het gebied dat je wilt bezoeken.
Het meest druk is de periode december-april. Omdat we een rondreis doen door heel Thailand is dat echter niet zo heel relevant, het hele jaar door is Thailand prima te bereizen.
Voor Sri Lanka geldt dat december t/m april ook de beste periode is voor het gebied waar wij doorheen reizen. In de praktijk is ook hier Sri Lanka heel goed het hele jaar door te bereizen, met genoeg zonuren en temperaturen tussen de 25 en 30 graden.
Vietnam is dusdanig groot dat het per regio een verschillend klimaat heeft.
Alleen de echte zomermaanden zijn in het Midden-Oosten heel warm. Temperaturen tussen de 40 en 45 graden zijn geen uitzondering. We bieden in deze reisperiode wél reizen aan naar het Midden-Oosten omdat niet iedereen de luxe heeft om buiten de zomervakantie te reizen. Voldoende drinken, de dag op tijd beginnen en het heetste moment van de dag vermijden zijn daarbij het belangrijkst.
We merken dat met name het woord "regenseizoen" mensen enorm veel angst inboezemt. Voor een gemiddelde Nederlander of Vlaming ook logisch, want wij zijn gewend aan druilerig, grijs, koud regenweer. In veel andere landen gaat het echter vooral om hele korte, pittige buien. Zo zul je als je in Costa Rica bent, ongeacht in welk seizoen, ongetwijfeld een dikke plensbui over je heen krijgen. De regen is echter niet zo koud en de temperatuur blijft gewoon tussen de 25 en de 30 graden.
Het grote voordeel van dit soort buien is dat ze kort duren, maar het landschap wel van voldoende water voorzien. Zo blijven landen prachtig groen. Met name in jungle-gebieden is de kans op regen groot, maar de kans dat je echt regelmatig in de regen loopt is vaak beperkt.
Omdat we het hele jaar door groepsreizen organiseren weten we ook uit ervaring van anderen dat het eigenlijk zonder uitzondering in positieve zin meevalt. We krijgen natuurlijk wel eens foto's van een drijfnatte groep mensen, maar over het algemeen zijn dat er altijd maar een paar en maken ze die juist omdat het zo uitzonderlijk is.
We raden je dus aan om bij het plannen van jouw vakantie vooral te kijken naar de periode die je het beste uitkomt. Natuurlijk is het slim om een beetje op te letten of de weersomstandigheden aansluiten bij je wensen, maar onthoud: niets is zo veranderlijk als het weer. Statistisch prachtige maanden kunnen nét dat jaar waarin jij reist anders zijn. Dan heb je dus niks aan alle prachtige statistieken die je vooraf kunt vinden. Ga gewoon lekker op reis, laat het over je heen komen en geniet!