Hoe je kunt bijdragen aan duurzamer reizen

Hoe je kunt bijdragen aan duurzamer reizen

Tips en adviezen

Reizen is vanzelfsprekend minder duurzaam dan thuis op de bank een goed boek lezen. Hier komen aspecten bij kijken zoals

  • de invloed op het milieu (bv. de CO2 uitstoot van een vlucht);
  • economische effecten (ondersteuning van de lokale gemeenschappen);  
  • en sociale effecten (de gevolgen voor mensen)

Om ons steentje bij te dragen werken we bijvoorbeeld zo veel mogelijk met lokale agenten, reizen we met een touringcar als het vliegtuig niet noodzakelijk is en overnachten we bij de lokale bevolking in plaats van in een grootschalig hotel wanneer dit mogelijk is. Ook intern zijn wij veel bezig met duurzaamheid. Niet alleen behoud van het milieu valt onder duurzaamheid, maar ook onder andere dierenwelzijn, het behouden van de lokale culturen en ondersteuning van lokale gemeenschappen.

Om ervoor te zorgen dat niet alleen deze generatie, maar ook de volgende generaties zorgeloos kunnen reizen, is het belangrijk dat we hier allemaal bij stil staan. Wij doen ons best om de negatieve invloeden zoveel mogelijk te beperken, meer lees je daarover op onze duurzamheidspagina. Help jij een handje mee?

Tips duurzamer reizen

We geven je zes handige tips om duurzamer te reizen!

Tip 1. Compenseer je CO2-uitstoot

Om in Indonesië, de Verenigde Staten, Griekenland of Marokko te komen, moet je nou eenmaal vliegen (of we zijn heel wat langer onderweg). Hier komt een CO2 uitstoot bij kijken van het vliegtuig. Wist je dat je dit kunt compenseren? Zodoende draag je je steentje bij! Dit kan bijvoorbeeld via Greenseat, onderdeel van de KlimaatNeutraal groep. Via hun website kun je de exacte CO2-uitstoot van jouw vlucht(en) berekenen en dit direct compenseren met een kleine bijdrage. 

Waar je ongeveer aan kunt denken? Stel je vliegt via Wenen naar Thessaloniki (Griekenland), dan is de CO2-uitstoot voor de heen- en terugreis samen 0,60 ton. Dit komt neer op 6,36 euro. Hiermee kunnen 0,62 huishoudens in India of Afrika een jaar lang worden voorzien van duurzame energie. Stel je hele reisgroep van 25 personen besluit dit te doen, dan gaat het al om 15,5 huishoudens!

Denk ook aan de hoeveelheid bagage die je meeneemt. Wees selectief, elke kilo extra betekent meer CO2-uitstoot. Ook het ter plekke delen van de taxi met je reisgenoten is fijn voor het milieu!

Duurzaamheid CO2 uitstoot compenseren vliegtuig

Tip 2. Respecteer de lokale cultuur

Ga je naar een land op vakantie met andere culturen, tradities en religies? Lees je dan vooral even hierin in. De belangrijkste dingen geven we aan je door via je vertrekinformatie. Op het internet kun je hier aanvullend veel blogs en artikelen over vinden. Denk bijvoorbeeld aan kleding- en eetgewoontes, vooral bij landen in andere continenten. Een voorbeeld van een informatief blog dat wij voor je hebben geschreven is de spoedcursus cultuurverschillen buitenland.

Door je in te lezen kun je ter plekke interesse tonen in de lokale gebruiken en gewoonten, maar daarnaast kun je je ook helemaal onderdompelen in het vakantieland en beleef je echt de culturele ervaring. Win-win!

Duurzaamheid - cultuur rekening houden met

Tip 3. Plastic reduceren

Neem een bidon mee op reis! In landen waar kraanwater veilig is om te drinken kun je je bidon vullen met water en dit meenemen tijdens de excursie of activiteit. Reis je af naar een land waar het kraanwater niet veilig te drinken is? Koop dan bijvoorbeeld een 5L fles water en vul samen met enkele reisgenoten je bidon hiermee bij. Een verpakking met losse flesjes van 0,5 liter bevat veel meer plastic! 

Een rugzak kan sowieso praktisch zijn bij verschillende groepsreizen. Daarnaast hoef je eventuele aankopen niet in een plastic tasje te vervoeren maar kun je het gekochte product in je rugzak stoppen. Maar denk ook aan de kleine dingen, bijvoorbeeld het niet gebruiken van plastic rietjes.

Duurzaamheid plastic reduceren

Tip 4. Denk aan de dieren!

In onze reisprogramma's nemen we geen activiteiten op die schadelijk zijn voor dieren. Hier vallen de volgende dingen onder:

  • Direct contact met wilde dieren (denk aan het knuffelen van baby tijgers)
  • Rijden op wilde dieren (denk aan olifantenritten)
  • Bezoek aan dierenshows (bijvoorbeeld dansende beren)
  • Bezoek aan aquaria (bijvoorbeeld dolfinaria)
  • Bezoek aan faciliteiten waar in gevangenschap levende wilde dieren worden gefokt of gehouden voor commerciële producten (bv. boerderijen met krokodillen, waarbij ze worden gefokt voor de huid)
  • Bezoek aan dierengevechten (denk aan stierengevechten)
  • Bezoek aan rodeo events

Wat kun jij zelf doen? We geven je een aantal tips:

  • Boek geen optionele activiteit die valt onder de een van de bovenstaande punten
  • Koop geen producten als souvenir van wilde dieren (denk ook aan een armband van ivor of sieraden gemaakt van koraal), maar juist een diervriendelijk product dat de lokale economie support!
  • Bezoek geen restaurants waar gerechten worden geserveerd die gepaard gaan met extreme dierenleed of dieren die met uitsterven worden bedreigd (denk o.a. aan haaienvinnensoep, walvisvlees en luwak koffie)
  • Heb geen direct contact met dieren die vrij rondlopen of zwemmen, niet alleen vanwege de stress van het dier, maar ook vanwege ziektes en onvoorspelbaar gedrag (denk bv. aan zwemmen met dolfijnen of het proberen een aapje te aaien)
  • Geen geen geld aan mensen die dieren gebruiken om te bedelen, ook niet voor een foto of het geven van eten (bv. op de markt in Marokko kan dit voorkomen)

Ook zijn er activiteiten met dieren die wel oké zijn, waarvan wij deels ook hebben opgenomen in onze reisprogramma's:

  • Bezoek aan een opvangcentrum voor wilde dieren waarbij er geen direct contact is tussen bezoekers en de dieren
  • Wildlife safari's waarbij je wilde dieren spot in het wild of in een natuurgebied
  • Walvissafari's
  • Bezoek aan lokale projecten die zowel mens als dier ten goede komen
  • Eco-tours gecombineerd met educatie (bv. kajak- en fietstochten terwijl je meer te weten komt over het natuurgebied)
  • Bezoek aan natuurbeschermingsprojecten of projecten die worden uitgevoerd door dierenwelzijnorganisaties
  • Bezoek aan natuurhistorische musea met oog op educatie
  • Excursies in het teken van 'leefvaardigheid (bv. wandelroutes waarbij je vogels kunt spotten)

Duurzaamheid dieren

Tip 5. Steun de lokale bevolking

Bij sommige reizen overnacht je bij de lokale bevolking en eet je zelfs bij hun thuis. Maar ook zelf kun je bij de reizen de lokale bevolking steunen. Denk bijvoorbeeld aan het eten bij lokale tentjes en kleinschalige restaurant en het kopen van souvenirs van de lokale bevolking. Niet alleen ga je met een mooi souvenir naar huis, maar ook kun je zodoende lekkere lokale maaltijden uitproberen. Op de markt kun je vaak lekkere producten vinden die niet zijn verpakt in plastic.

Je kunt in veel landen onderhandelen op bijvoorbeeld de markt, maar houd het vriendelijk. Houd er ook rekening mee dat voor jou een relatief klein bedrag veel kan betekenen voor de lokale bevolking. Het kan net het verschil maken of ze daarvan een lekkere avondmaaltijd kunnen kopen. 

Een derde tip is om geen geld te geven aan bedelende kinderen. Moedig dit gedrag niet aan. In sommige landen worden kinderen zelfs van school afgehouden zodat ze kunnen bedelen.

Duurzaamheid lokale bevolking steunen

Tip 6. Denk aan je afval

Ga je de natuur in? Zorg dan dat je je afval mee kunt dragen tot je een prullenbak tegenkomt. De volgende wandelaar of fietser wil ook graag genieten van deze fantastische plek in de natuur. Neem bijvoorbeeld een herbruikbare zak mee, tegenwoordig verkrijgbaar bij heel veel winkels. 

Blijf ook gewoon op de wandelpaden. Zodoende voorkom je dat je de weg kwijt raakt en dat je enge beestjes tegenkomt, maar vertrap je ook niet per ongeluk planten die zeldzaam zijn. Niet helemaal passend in de categorie afval, maar nog een laatste tip die we je kunnen meegeven is om je handdoek meermaals te gebruiken. Bij sommige hotels wordt deze elke dag vervangen. Hang je handdoek op en gebruik deze nog een keer, dat scheelt weer een wasmachine beurt! Als één persoon dit doet zal het niet zo veel uitmaken, maar als veel mensen dit samen doen, scheelt het zeker energie en water! Net als iets korter en minder warm douchen ;-).

Duurzaamheid afval wandelroute

Bedankt voor je aandacht voor deze adviezen!

Meer blogs met tips en adviezen

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.