Weten welke reis bij jou past? Doe de quiz! Sluit je aan bij avontuurlijke groepsreizen voor reizigers tussen de 18 en 32 jaar. 

Lastminute singlereizen en jongerenreizen

Kosten ter plekke Zuid-Afrika reizen

Vanaf 2025 kun je met Simi Reizen mee naar het fantastische land Zuid-Afrika! Reis mee richting het zuiden van de wereld en ga voor een onvergetelijke groepsreis samen met leeftijdsgenoten tussen de 18 en 32 jaar. Het voordeel van een groepsreis is dat heel veel al voor je uitgestippeld is en dat bij Simi Reizen ook heel veel al is opgenomen in de reissom. Toch zijn er altijd wat kosten ter plekke. Denk hierbij aan fooien, een drankje en een hapje. Of misschien wil je wel een extra bucketlist activiteit doen ter plekke. 

Speciaal voor al jouw mogelijke vragen hebben we deze handige pagina geschreven over de kosten ter plekke Zuid-Afrika. Want:

  • is Zuid-Afrika een duur land? 
  • hoeveel ben je kwijt tijdens een groepsreis Zuid-Afrika
  • wat kosten maaltijden in Zuid-Afrika? 
  • en kun je makkelijk pinnen in Zuid-Afrika? 

We've got you covered! We helpen je op deze pagina met een antwoord op al deze vragen. 

Is Zuid-Afrika een dure reisbestemming? 

Zuid-Afrika is in vergelijking met Europa een stuk goedkoper, maar het is absoluut niet de goedkoopste reisbestemming in Afrika. Zuid-Afrika wordt gezien als het welvarendste land binnen het continent Afrika en dus liggen de prijzen ook hoger dan in de omliggende landen. Het is een van de duurste landen in het continent. Echter, je kunt de bijkomende kosten in redelijke mate zo hoog of laag maken als je zelf wilt. Daarnaast zijn de grootste kosten al inbegrepen bij je reissom zodat je niet voor gigantische verrassingen komt te staan. Bijvoorbeeld je vliegtickets, de overnachtingen en een leuk en goed gevuld excursiepakket. Op de reispagina kun je onder het tabje inbegrepen een handig overzichtje hiervan vinden.

De kosten van je reis hangen dus af van je reisstijl en keuzes. Om de reissom van Zuid-Afrika laag te houden, kiezen we bij Simi bijvoorbeeld voor gedeelde slaapkamers met je reisgenoten en een overstap tijdens de heen- en terugreis (maximaal 1 overstap). Ook jij kunt keuzes maken voor de overige kosten. 

Bijvoorbeeld: Eten is in Zuid-Afrika betaalbaar als je kiest voor lokale eetgelegenheden. In westerse restaurants betaal je vanzelfsprekend meer. Desondanks zullen de prijzen nog steeds vaak lager uitvallen dan in een restaurant in Nederland.

Safari's, een prijzige bezigheid?

De tarieven voor een game drive of wildlife safari liggen in heel Afrika vrij hoog. De redenen hiervoor zijn simpel: bijna alle toeristen willen deze activiteit ondernemen en dat weten ze ter plekke, en er komen verschillende kostenposten kijken bij een wildlife safari. Echter.. zou je nou echt afreizen naar Zuid-Afrika om vervolgens deze toffe activiteit niet te ondernemen? Wist je dat deze kosten allemaal komen kijken bij een wildlife safari?

  • De entreekosten van het park: Nationale parken hebben hoge onderhoudskosten en dus betaal je voor de entree al snel zo’n 480 rand, ofwel 50 euro per persoon per dag. Per park verschillen de entreeprijzen. 
  • De kosten van de gidsen en trackers: Getrainde gidsen en chauffeurs zijn onmisbaar tijdens een safari. Vergeet ook niet de licenties en vergunningen mee te rekenen.
  • De kosten van de jeeps en andere voertuigen: Jeeps en andere voertuigen die geschikt zijn voor safari's zijn niet goedkoop. Daarnaast gaat er ook benzine doorheen tijdens een game drive.

Om je niet voor verrassingen te komen laten staan, hebben wij een game drive en een zebra hike al opgenomen in je reissom. Deze activiteiten staan dus op het programma om samen te ondernemen met je reisgroep en inbegrepen bij de som die je betaalt voor deze groepsreis. Mocht je nog een safari willen ondernemen, dan is dit nog mogelijk ter plekke en kun je de kosten hiervoor bij de lokale aanbieder afrekenen. Laat je hier goed over informeren. 

Munteenheid en betalen in Zuid-Afrika 

In Zuid-Afrika betalen ze met de rand. 1 euro is ongeveer 19,88 rand. Deze wisselkoers verandert continu dus check de wisselkoersen nog even voor vertrek. Een offline wisselkoers app kan ook handig zijn.

  • Bankbiljetten zijn er in de bedragen van 10, 20, 50, 100 en 200 rand
  • Muntjes zijn er in de bedragen van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent, 1, 2 en 5 rand 

Geld opnemen in Zuid-Afrika 

Je kunt in Zuid-Afrika geld opnemen met je normale bankpas, mits je deze hebt ingesteld op wereldwijde betalingen. Echter zullen niet alle pinautomaten de Nederlandse bankpas accepteren, waardoor het nodig is om aanvullend een creditcard mee te nemen (AmericanExpress, MasterCard of Visa werken in onze ervaring prima). 

In de steden vind je meerdere banken en ATM’s. In de safariparken en afgelegen natuurgebieden zijn deze natuurlijk niet achter elke boom te vinden, dus zorg ervoor dat je telkens voor een aantal dagen vooruit pint. 

Houd er rekening mee dat je voor elke geldopname transactiekosten betaalt. Daarom is het handig om niet hele kleine bedragen op te nemen. Overdrijf echter ook niet door direct geld voor de hele reis op te nemen, maar kies voor bijvoorbeeld 100 euro (in lokale valuta) per keer. Over straat lopen met gigantische bedragen is niet aan te raden.

Een aantal tips die handig zijn om rekening mee te houden: 

  • Vraag aan je gids waar je kunt pinnen. Hij of zij kan je vertellen waar dit mogelijk is.
  • Pin alvast wat geld bij aankomst op de luchthaven. Houd er wel rekening mee dat de fee voor pinnen op de luchthaven hoger is, maar dan heb je wel alvast iets op zak.
  • Stel je bankpas in voor wereldwijde betalingen. Dit kun je vaak regelen in je bank app. 
  • Heb altijd wat kleine bedragen aan contant geld op zak voor fooien. 
  • Bewaar je pinpas en creditcard op een andere plek. Mocht je er dan een kwijt raken of mocht er iets anders gebeuren, dan heb je altijd de andere nog. 
  • Kies bij het pinnen altijd voor “continue without conversion”. Dan berekent je eigen bank (en niet de lokale bank) de transactiekosten en betaal je het minst extra.  
  • Je moet vaak eerst op een knop drukken voordat je pinpas er weer uit komt. Dit gaat dus niet automatisch zoals in Nederland. Check dus altijd voordat je wegloopt of je je pinpas weer hebt en je je volledige gepinde bedrag hebt ontvangen. 

Fooien in Zuid-Afrika 

Fooi geven is niet verplicht in Zuid-Afrika, maar wordt wel enorm gewaardeerd en tevens als gebruikelijk gezien. De gids kan je informeren over wanneer fooi gebruikelijk is en wat het gemiddelde fooienbedrag is. In restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk.  Heel af en toe wordt er al standaard fooi berekend op je bon in bijvoorbeeld restaurants. In dat geval hoef je niet nog eens extra fooi te geven. Check dit dus even.

Voor de gids en chauffeur is 10 euro per persoon per dag gebruikelijk en voor wildlife gidsen 5 tot 10 euro per safari. Voor kleine services, bijvoorbeeld als je koffer naar de kamer wordt gedragen, kun je wat kleingeld apart houden. 

Nederlanders kunnen erg terughoudend zijn in het geven van fooi, maar als je Zuid-Afrika bezoekt moet je dit bedrag echt bij je reissom optellen. Zuid-Afrika is een heel divers land en waar sommige inwoners erg rijk zijn, is de meerderheid erg arm. 

Afdingen in Zuid-Afrika 

Afdingen is niet iets wat per se standaard gedaan wordt in Zuid-Afrika. Alleen op de markt zou je eventueel kunnen afdingen. Houd het dan altijd vriendelijk en respectvol. Wees hier bescheiden in, want het gaat om het inkomen van de locals.

Kosten van eten en drinken in Zuid-Afrika 

Sommige maaltijden zijn inclusief bij de groepsreis Zuid-Afrika en sommige exclusief. Daarom is het handig om te weten wat je ongeveer betaalt voor verschillende maaltijden in Zuid-Afrika. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van het type restaurants waar je eet en je locatie. Zo is Kaapstad bijvoorbeeld een stuk duurder dan andere gebieden in Zuid-Afrika. Ook is lokaal eten natuurlijk goedkoper dan eten in een Westers restaurant. We geven je een indicatie van wat je betaalt voor verschillende producten en maaltijden in Zuid-Afrika, omgerekend naar euro’s. 

  • Flesje bier: circa 2-3 euro 
  • Kopje koffie: circa 1-2 euro 
  • Lunch: circa 6-10 euro
  • Diner: circa 10-20 euro 
  • Fles water van 1 liter: circa 1 euro 

Kosten van optionele activiteiten in Zuid-Afrika 

De meeste excursies zijn al inbegrepen bij de reissom tijdens de singlereis Zuid-Afrika. Daardoor zijn optionele activiteiten niet per se nodig om een fantastische vakantie te beleven. Mocht je het toch wel willen, dan kan dat zeker, maar houd er wel rekening mee dat activiteiten in Zuid-Afrika best prijzig zijn. 

Totaal overzichtje kosten ter plekke Zuid-Afrika

Hieronder geven we een totaaloverzichtje aan van de gemiddelde kosten: 

  • Lunch: 8 euro per dag 
  • Warme avondmaaltijd: afhankelijk van je keuzes, we pakken even een gemiddelde van 15 euro per dag 
  • Drinken: 6 euro per dag 
  • Fooi: 13 euro per dag 
  • Optionele activiteiten: afhankelijk van of je iets onderneemt, we rekenen voor het gemak even 70 euro 

Tezamen komen we uit op eenmalige kosten van 70 euro en totale kosten per dag van 40 euro voor eten, drinken en fooien. Dit zijn echt de gemiddelde kosten, afhankelijk van je eigen keuzes kan dit bedrag flink lager of hoger uitvallen. We raden aan altijd iets extra's te rekenen voor de zekerheid. 

Let op: De informatie op de desbetreffende reispagina is het meest up to date en altijd leidend qua informatie. Deze pagina is bedoeld om je een beetje achtergrondinformatie te geven dat nuttig kan zijn voor jouw groepsreis. Hoewel we ons best doen om alle informatie up to date te houden, kan het zijn dat en prijswijzigingen optreden op de bestemming.