menu
Thailand is een enorm populaire reisbestemming, zeker ook onder jongeren. Tijdens onze groepsreis Thailand met leeftijdsgenoten kom je op allemaal bijzondere plekken. Op deze pagina kun je de kosten ter plekke vinden van Thailand. Een heleboel is al inbegrepen (klik op het linkje voor een overzicht), maar ter plekke zul je ook nog een beetje kosten maken. Denk bijvoorbeeld aan de maaltijden en drankjes die niet inbegrepen zijn, fooien en eigen uitgaven voor bijvoorbeeld optionele activiteiten. In dit artikel over de jongerenreis Thailand geven we je antwoord op vragen als 'is Thailand een duur land?', 'hoe zit het met de munteenheid en het betalen in Thailand?', 'hoe kan ik geld opnemen in Thailand?' en 'hoe werkt het qua fooi in Thailand'?
Thailand is voor Nederlandse begrippen absoluut geen duur land. De kosten in de hoofdstad voor levensonderhoud liggen 1.60 keer lager dan in Amsterdam. Ook als toerist hoef je niet duur uit te zijn in Thailand, maar hangt dat wel af van de keuzes die je maakt. Ga je bijvoorbeeld eten bij een lokaal restaurant of in een Westers georiënteerd restaurant? Onderneem je geen optionele activiteiten of doe je er 3? Hoewel Thailand een stuk goedkoper is dan de meeste westerse landen, kunnen de dagelijkse kosten variëren.
In Thailand betalen ze niet met de euro maar met de Thaise Baht. Controleer even de huidige wisselkoers voor vertrek want deze fluctueert.
Goed om te weten: 1 baht bestaat uit 100 satang
Je kunt op voldoende plekken gewoon geld opnemen ter plekke. Normaliter is er sprake van transactiekosten per pinbeurt. Je kunt rekenen op ongeveer 200 baht per pinbeurt, maar er kunnen natuurlijk uitzonderingen zijn. Sommige Nederlandse banken rekenen daarnaast nog extra kosten per opname. Je kunt dit navragen bij jouw bank. Controleer ook direct hoeveel je maximaal per dag mag opnemen en of je pinpas is ingesteld op wereldwijd. Vanwege de transactiekosten is het dus verstandig om geen kleine bedragen op te nemen maar wat grotere bedragen. Denk echter ook weer niet te groot. Mocht je dan het geld per ongeluk kwijt raken of de pech hebben bestolen te worden, ben je niet te veel geld kwijt.
Als jullie een paar dagen meer de natuur intrekken is het zeker handig om voldoende gepind te hebben, omdat je dan minder snel een pinautomaat tegen zult komen. Normaliter is het duurder om geld op te nemen met je creditcard dan met je bankpas. Kies daarnaast bij pinnen altijd voor "continue without conversion" en reken bedragen altijd af in de lokale valuta. Dat is namelijk goedkoper.
Nog een paar tips:
Op de meeste plekken is het niet noodzakelijk om fooi te geven, maar wordt het wel gewaardeerd. Op andere plekken is het eigenlijk standaard dat je fooi geeft. De lokale gids kan dit bij jullie aangeven. Geef bijvoorbeeld fooi bij souvenirkraampjes, want hiervan kunnen deze mensen 's avonds een lekkere maaltijd op tafel zetten bij hun gezin. De Thaise bevolking eet bijna altijd buiten de deur. Daarom hoef je als je gaat eten, mits je niet bij een groter restaurant gaat eten, niet perse fooi te geven. Bij luxere restaurants kun je ongeveer 10% fooi aanhouden. Soms is dit al inbegrepen bij de prijs. Indien dit het geval is kun je dit terugvinden op de bon en hoef je dus niet nog extra fooi toe te geven. Op toeristische plekken is fooi geven gebruikelijker dan op kleinere plekken die we bezoeken. Maar welkom is het bij de Thaise bevolking natuurlijk altijd.
Bij Tuk Tuk's en taxi's is het handig om voorafgaand de rit een duidelijke prijsafspraak te maken.
Afdingen is in Thailand van oudsher gebruikelijk, probeer dit zeker op lokale markten en bij kleine kraampjes. In vrijwel alle winkels hanteren de winkeliers tegenwoordig vaste prijzen. Als er prijzen staan aangegeven op producten, gaat het vaak ook om een vaste prijs. Twijfel je of afdingen op een locatie gebruikelijk is? Vraag het dan even na bij de gids. Houd onderhandelingen altijd vriendelijk.
Per dag geven Simi reizigers gemiddeld 10 tot 20 euro per dag uit aan eten en drinken in Thailand. Het is natuurlijk afhankelijk van waar je gaat eten en waar je drinken koopt. Eten buiten de steden is altijd goedkoper dan in de grote steden op toeristische plekken. Daarnaast is lokaal eten natuurlijk ook altijd goedkoper dan een Westers georiënteerd restaurant opzoeken. Voor het gemak geven we de ongeveer bedragen weer in euro's:
Alcohol kost in Thailand meer dan in Nederland.
Je boekt je rondreis Thailand standaard inclusief excursiepakket. Hierdoor is het niet noodzakelijk om nog extra activiteiten bij te boeken, maar sommige reizigers vinden dit wel nog leuk om te doen. De prijzen variëren uiteraard op basis van wat voor activiteit je kiest. Je kunt activiteiten zelf ter plekke bijboeken en per activiteit is het zeer wisselend wat het tarief is. Optionele activiteiten zijn altijd op basis van eigen risico en op basis van beschikbaarheid aangezien ze niet onder het Simi programma vallen.
Hieronder geven we een totaaloverzichtje aan van de gemiddelde kosten:
Tezamen komen we uit op eenmalige kosten van 40 euro en totale kosten per dag van 21 dollar. Stel je reis duurt 14 dagen ter plekke, dan kom je gemiddeld op basis van deze inschatting uit op kosten ter plekke van 24 euro per dag (zonder optionele activiteiten dus 21 euro per dag). Hier kun je de kosten van inbegrepen maaltijden nog vanaf trekken (te vinden op de reispagina). We raden aan altijd iets extra's te rekenen voor de zekerheid.
Nogmaals zijn de daadwerkelijke kosten erg afhankelijk van je eigen keuzes en uitgavenpatroon.
Let op: De informatie op de desbetreffende reispagina is het meest up to date en altijd leidend qua informatie. Deze pagina is bedoeld om je een beetje achtergrondinformatie te geven dat nuttig kan zijn voor jouw groepsreis. Hoewel we ons best doen om alle informatie up to date te houden, kan het zijn dat en prijswijzigingen optreden op de bestemming.