Weten welke reis bij jou past? Doe de quiz! Sluit je aan bij avontuurlijke groepsreizen voor reizigers tussen de 18 en 32 jaar. 

Lastminute singlereizen en jongerenreizen

Praktische informatie Tanzania

Als je kiest voor de rondreis Tanzania, dan ga je een fantastische groepsreis tegemoet. Van de spannende game drives, tot aan de avontuurlijk beklimming van de Kilimanjaro en de heerlijke afsluiting op Zanzibar. In Tanzania heb je te maken met een andere cultuur, met ander eten en met een ander klimaat dan je in Nederland gewend bent. Daarom geven we je op deze pagina handige praktische informatie voor je bezoek aan Tanzania op basis van onze eigen ervaringen. Zo lees je meer over het eten en drinken, culturele verschillen, over veiligheid en over gezondheid. Dan kun je goed voorbereid op pad met de singlereis Tanzania! 

Eten en drinken groepsreizen Tanzania

Het avondeten tijdens een groepsreis Tanzania bestaat met name uit aardappelen, groente, kip, rund, rijst en heerlijke sausjes. Het is allemaal erg voedzaam en mega lekker, maar houd er dus wel rekening mee dat het allemaal niet even gevarieerd is. Op sommige plekken zul je wat meer keuze hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bonen, lekkere soepjes, aardappelpuree en bananen. Het ligt er maar net aan wat in die regio veelal geteeld wordt. In Tanzania wordt heel veel gewerkt met lokale producten. Lekker vers dus! 

Het ontbijt bestaat vaak uit lokaal fruit, gebakken ei (vers voor je gebakken), groenten en deegproducten. Brood kom je op sommige plekken tegen, net als opnieuw weer lokale producten als tomaat, bananen, vlees en aardappelpurree. Ook hier varieert het weer van plek tot plek wat er beschikbaar is.

Qua lunch wordt er soms wat gescoord voor onderweg bij een wegrestaurant en soms geniet je ergens van een (warme) maaltijd. We hebben zelf gemerkt dat het wennen aan het eten in Tanzania heel gemakkelijk gaat. Echter zul je wel voorzichtiger moeten eten dan in Nederland. De hygiëne standaarden zijn anders in Tanzania. Je wilt voorkomen dat je last krijgt van je buik. Ook is een beetje last krijgen van je buik een van de bijwerkingen van malariapillen. Je hoeft er geen last van te krijgen, maar het kan wel. Let daarom altijd op de volgende dingen:

  • Is het vlees of is de vis goed doorbakken? Bij twijfel raden we aan het niet te eten.
  • Is het fruit of de groente ongeschild of wordt het voor je neus klaargemaakt? Controleer of het goed is schoongemaakt met gereinigd water of eet het alleen als je het zelf kunt schillen of pellen.
  • Drink alleen maar gereinigd water. Dus water dat je verzegeld in flesjes kunt kopen. Reinig hiermee ook je tandenborstel bij het tandenpoetsen. Dit is overal verkrijgbaar, ook bij de accommodaties. 
  • Op veel plekken kun je gewoon met bestek eten, maar voor de locals is het gebruikelijk om met de handen te eten. Of met prikkers. Ook als je met bestek eet, raden we aan om voor elke maaltijd even desinfectiegel te gebruiken. 

Is je buik toch onrustig geworden? Let dan de komende dagen even extra goed op en drink voldoende water. Dan is het meestal snel weer over. Neem zeker vanuit Nederland een aantal medicijnen mee voor de zekerheid zoals ORS, wat voorkomt dat je uitdroogt als je bijvoorbeeld diarree krijgt. Ook raden we aan wat bekende snacks mee te nemen. Sowieso handig, aangezien de tijden voor het eten iets afwijken. De ontbijt- en lunchtijden zijn hetzelfde, het avondeten is meestal tussen 19.00 en 21.00 uur, dus ietsje later.

Muggen en insecten Tanzania

Het is belangrijk om je tijdens een groepsreis Tanzania te beschermen tegen muggenbeten. Ziektes als malaria en dengue komen namelijk voor in het land, wat preventie extra belangrijk maakt. Laat je hierover goed informeren bij de GGD of een vaccinatiebureau. Als je netjes let op de adviezen is de kans op een van deze ziektes gering. Een aantal tips met betrekking tot muggen en insecten:

  • We hebben tijdens ons bezoek aan Tanzania geen enge beesten gezien als spinnen en slangen. Wel grappige insecten die we nog nooit eerder hebben gezien. Loop in en rondom de accommodatie altijd met iets aan je voeten, bijvoorbeeld slippers, dan voorkom je dat je net op die ene insect stapt die misschien naar binnen is geslipt. Ook je tas dichthouden is handig. Dan voorkom je verrassingen. Better safe than sorry.
  • Slaap onder een klamboe of onder de airco om je te beschermen tegen muggenbeten. Altijd is een van de twee wel beschikbaar, tenzij je slaapt op een plek waar geen tot weinig muggen voorkomen. Sommige mensen vinden het fijn een reisklamboe mee te nemen op reis, maar er zijn geen haakjes beschikbaar om deze aan op te hangen en soms zijn de plafonds hoog. Het kan raadzaam zijn om deet te gebruiken voor het slapengaan (40 of 50%).
  • Gebruik ook overdag deet. Houd er rekening mee dat je eerst zonnebrandcrème dient op te smeren tijdens de groepsreizen, en pas minimaal een half uur later deet kunt gebruiken. Anders werkt dit goedje niet optimaal. Gebruik bijvoorbeeld wat tijd hiervoor voor en na het ontbijt. Op de sprays staat aangegeven hoe lang de stof werkzaam is. Dan weet je of je later op de dag nog een keer moet sprayen.
  • Draag op plekken waar je muggen ziet vanaf schemering lange kleding. Bijvoorbeeld een longsleeve met een lange broek.

Wees niet bang voor ziektes, maar wees er wel bewust van dat ze hier voorkomen. Laat je goed informeren bij de GGD of een vaccinatiebureau, zorg ervoor dat je reisvaccinaties in orde zijn, vraag na of ze malariapillen aanraden en volg de adviezen op tijdens de reis. Dan is de kans klein dat je iets meeneemt naar huis. Voorkomen is beter dan genezen!

Slangen komen voor in Tanzania. Hoewel wij ze zelf niet zijn tegengekomen, raden we aan hoge bergschoenen aan te trekken als je bijvoorbeeld het toilet gaat gebruiken tijdens je overnachting in het nationale park.

Culturele verschillen Tanzania

In Nederland zijn we gewend een uur over straat te kunnen lopen zonder dat ook maar één iemand je aanspreekt. In Tanzania ga je wel even wat anders meemaken! Kinderen vinden het leuk je te ontmoeten en willen van alles van je weten, straatverkopers willen dat je bijzondere vruchten uitprobeert en sommige locals kunnen met je op de foto willen. Dit is vooral in gebieden waar minder toeristen komen. Geniet van deze ervaring en laat het over je heenkomen. Dit zijn momenten die je lang gaan bijblijven.

Op andere plekken is het juist handig de locals te 'negeren'. Dan gaat het vooral om het krijgen van geld en als ze dan eenmaal je aandacht hebben, laten ze je niet meer gaan. Een mooi voorbeeld hiervan is de groep van locals die je bagage wilt dragen bij het uitstappen van de ferry op Zanzibar. Ook zijn er op sommige plekken nepgidsen, die je feitjes willen geven over een plek en na enkele feitjes gelijk vragen om geld. Dit doen sommige locals puur om hun familie te onderhouden, dus blijf wel altijd vriendelijk. Je zult dus een beetje de situatie moeten inschatten, maar bijzondere ontmoetingen ga je zeker meemaken! 

Respect is zeer belangrijk in Tanzania, net als vriendelijk begroeten. Als je een winkeltje binnenloopt of een straatkraampje bezoekt, zeg dan altijd 'jambo' of 'mambo' om de verkoper te begroeten. Op diverse plekken zal er meerdere keren 'karibu' tegen je gezegd worden, wat welkom betekent. Ook soms op straat, omdat de locals het gewoon heel erg leuk vinden dat je hun land bezoekt. 

Het vasteland is grotendeels christelijk, op Zanzibar is de islam heel belangrijk. Daarom is het belangrijk om tijdens je bezoek aan Zanzibar je schouders te bedekken en het liefst ook je knieën. Een jurkje of korte broek die tot net boven de knieën komt wordt ook geaccepteerd, maar draag geen kleding die nog korter is dan dat. Ook een diepe decolleté of een blote buik dienen vermeden te worden. Op het vasteland wordt van toeristen gewoon een t-shirt en een korte broek geaccepteerd. Wel zijn ze vrij conservatief, dus raden we aan niet te kiezen voor crop tops, hemdjes met spaghettibandjes en korte broeken waarbij het achterwerk (bijna) zichtbaar is. Ga dus voor iets langere korte broeken, lange linnen broeken en t-shirts, en als vrouw bijvoorbeeld voor jurkjes met mouwtjes en waarbij de jurk tot net boven de knieën komt.

Ga voor go with the flow en je gaat een fantastische reis beleven! De cultuur is prachtig. 

Chaotisch verkeer in Tanzania

Zodra je in Dar es Salaam aankomt, zul je zien dat het verkeer van alle kanten komt! Motors, scooters, tuktuk's, vrachtwagens en scooters rijden door elkaar. Het gaat er zeer chaotisch aan toe en de wegbelijningen, stoplichten en zebrapaden lijken er soms slechts voor de sier. Voertuigen halen elkaar zeer strak in en er wordt soms laat geremd. Welkom in de hoofdstad! In de andere gebieden waar we komen gaat het er een stuk rustiger aan toe. De meeste stukken rijden we gewoon over een hoofdweg met asfalt (vergelijkbaar met onze 80-wegen) en op sommige plekken komen we op zeer hobbelige zandwegen. De Afrikaanse massage! Good to know over het verkeer:

  • In Tanzania rijden ze aan de linkerkant van de weg. Niet schrikken dus met het inhalen en let even extra goed op als je een weg oversteekt al voetganger.
  • Er wordt extreem veel getoeterd. Dit is geen teken van agressie, maar gebeurt bijvoorbeeld om aan te geven dat een voertuig wordt ingehaald. Het inhalen gaat vrij strak trouwens.
  • Schrik niet als de bus wordt aangehouden door de politie. Soms wilt de politie simpelweg een praatje maken of iets controleren, soms vragen ze aan de bestuurder geld voor hun familie. Wij zijn zelf elke dag wel gestopt door de politie.
  • In Tanzania is het nog legaal om te bellen achter het stuur.

Stroom en internet tijdens de rondreis Tanzania

Hoewel op het internet op veel plekken staat aangegeven dat je reisstekkers nodig hebt van type G én type D, heb je alleen type G nodig tijdens je reis. Dit is de reisstekker die je ook gebruikt tijdens een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. In veel accommodaties zijn maar enkele oplaadpunten aanwezig, waardoor het handig is om als groep een aantal stekkerblokken mee te nemen. Dan heeft iedereen de mogelijkheid om zijn of haar apparatuur op te laden. Omdat je waarschijnlijk veel foto's en video's gaat maken onderweg, raden we je tevens aan één of twee goede powerbanks mee te nemen en deze tussendoor ook op te laden.

Wifi is in alle accommodaties beschikbaar, maar van zeer wisselende kwaliteit. Waar we op sommige plekken perfecte wifi gehad hebben gedurende het gehele verblijf, hebben we op andere plekken hier slechts vijf minuten van mogen genieten voordat de wifi er geen zin meer in had. Geef dus even bij het thuisfront aan dat je niet overal bereikbaar bent. Op vrijwel alle plekken is er sprake van een wifi-wachtwoord. Mocht je deze nog niet gekregen hebben, dus kun je deze nagaan bij de receptie. 

Stroomuitval kan voorkomen in Tanzania. Wij hebben dit zelf één avond mogen meemaken. We hadden een nacht geen water, geen stroom, geen airco en zelfs geen verlichting. Dit schijnt niet vaak te gebeuren, dus wij hebben puur pech gehad. Houd hier echter dus wel rekening mee en zorg er dus voor dat je powerbank goed is opgeladen. De meeste accommodaties hebben prima generatoren die ervoor zorgen dat er toch verlichting en stroom is.

Tanzania jongerenreis en over straat lopen

De accommodaties liggen in Tanzania altijd wat verstopt. Ideaal, want vaak hebben ze een mooi terreintje zodat je buiten kunt relaxen met je reisgenoten. In de avond over straat gaan is dus bijna altijd geen optie en raden we ook af. De politie is bijvoorbeeld op sommige plekken niet actief in de avonden. Bestel dus gewoon een lekker drankje bij de accommodatie en geniet van de mooie plek waar je verblijft!

Ga je overdag de straat op, bijvoorbeeld tijdens een vrije dag? Ga dan altijd met een groepje op pad. Hoewel Tanzania een van de veiligste landen is van Oost-Afrika, is de kans op verdwalen best aanwezig en je wordt ook continue aangesproken op straat. Zo zijn er veel straatverkopers, willen locals graag een praatje met je aanknopen, met je op de foto of zelfs je telefoonnummer en is het verkeer erg chaotisch. Hoewel het dus niet perse onveilig hoeft te zijn, kan het misschien wel het gevoel van ongemak geven. Zeker omdat wij gewend zijn dat in Nederland iedereen zijn eigen gang gaat en niemand zomaar wordt aangesproken. Maar ook in Tanzania komt criminaliteit voor, net als bijvoorbeeld in onze hoofdstad. 

Een kwart van de bevolking van Tanzania leeft onder de armoedegrens. En hoewel criminaliteit dus kan voortkomen uit puur de wil om het gezin te onderhouden, is dit wel een risico en is het handig hier rekening mee te houden. Het is logisch dat toeristen geld op zak dragen en ook geld hebben, anders zijn ze hier niet op vakantie. 

Respect is zeer belangrijk in Tanzania, dus de kans dat je bijvoorbeeld beroofd wordt is klein, maar houd er rekening mee dat de kans dus wel aanwezig is. Draag daarom altijd je belangrijkste spullen in een moneybelt bij je (paspoort, telefoon en een pinpas) en loop dus samen in groepjes over straat. Blijf in de hoofdstraten en let een beetje op elkaar. Verspreid je geld en pasjes over verschillende plekken. 

Het klimaat in Tanzania

Het klimaat wisselt zeer sterk per gebied. In Dar es Salaam en op Zanzibar is het vaak tropisch heet. In de gebieden in het binnenland is het vaak aangenamer. Hoewel het hier overdag ook zeer warm kan worden, is de temperatuur hier, vooral in de avond, vaak weer een stuk aangenamer. Omdat het warm is in Tanzania is het belangrijk om voldoende te drinken, minimaal 2 liter per dag. Afhankelijk van de periode waarin je reist kan het in de bergen in de avonden best afkoelen. Neem daarom ook een warme lange broek mee en een dikke trui.

Hygiëne onderweg en reisziekte

Als je afreist naar Tanzania moet je rekening houden met veel reistijd. Tanzania is 22x zo groot als Nederland! We komen op prachtige plekken tijdens de rondreis Tanzania, maar hiervoor zal je dus wel wat langer in de bus moeten zitten op sommige dagen. Onderweg zullen we dus ook wat toiletstops maken. Houd er rekening mee dat in 9 van de 10 gevallen het toilet een gat in de grond is. Net als op sommige plekken in Frankrijk. Meestal is er wel een kraantje en zeep aanwezig om je handen te wassen. We raden aan om na elk toiletbezoek je handen in te smeren met desinfectiemiddel. Ook kan het fijn zijn tissues mee te nemen of een rol wc-papier.

Heb je snel last van reisziekte? Neem dan voor de zekerheid pilletjes hiervoor mee. We rijden met name over lange wegen rechtdoor, maar op sommige plekken reizen we de bergen in of krijg je de Afrikaanse massage door over een hobbelige zandweg te rijden. Ook kun je in dat geval misschien last krijgen op de ferry naar Zanzibar. 

Ga mee op groepsreis Tanzania!

Met deze tips kun je je heel goed voorbereiden op de rondreis door Tanzania! Deze groepsreis is een fantastische ervaring en gaat je zeker heel lang bijblijven. We raden eigenlijk iedereen wel aan een keer een rondreis te maken door dit prachtige land. Heb je ervoor gekozen deze groepsreis Tanzania te boeken? Dan ontvang je van ons in je vertrekinformatie nog meer handige tips. Benieuwd naar alle verre bestemmingen?