• Avontuurlijke groepsreizen
  • 18-32 & 28-38 jaar
  • 70% reist solo
CAL SGR ANVR

Groepsreis Marokko zomer

Vanaf € 7,50

Reis met Simi naar het indrukwekkende en unieke Marokko. Deze rondreis bieden we aan in twee varianten: een zomervariant en een wintervariant. In de zomer lopen temperaturen op sommige plekken zo hoog op dat het bezoeken van sommige plekken niet de moeite waard is. Om die reden kies je uit twee verschillende rondreizen. 

Marokko zal je in positieve zin verrassen. Hoewel het slechts enkele uren vliegen is, ben je in een compleet andere wereld. Tijdens deze Marokko groepsreis maken we prachtige wandeltochten door het Atlas-gebergte met meereizende muilezels, verblijven we enkele nachten in een lokaal dorp bij de Berbers en kom je langs fantastische plekken. We bezoeken Aït Benhaddou, een UNESCO werelderfgoed, bezoeken Essouiara aan de kust en komen langs veel kleine dorpjes met authentieke kasba's en oases. Uiteraard mag een rondleiding door Marrakech ook niet ontbreken op het programma. 

Wil je Marokko bezoeken met bezoek aan de Sahara? Dan verwijzen we je naar het winterprogramma Marokko (vertrekt vanaf september). 

  • excursion 6 Excursies
  • backpack Excl.bagage
  • tour 11 dagen dagen
  • ic_signal Uitdagend/Intensief
  • dinner 7x O, 7x L, 7x D
  • people 10-24 personen - personen
  • aeroplan Incl.vlucht
  • bad21 Combinatie

In deze grafiek zie je de leeftijdsopbouw in de afgelopen drie jaar voor deze specifieke reis. Indien onvoldoende data beschikbaar is, bv. bij een nieuwe reis, zie je de data gebaseerd op het totale gemiddelde van al onze groepsreizen. De samenstelling is altijd min of meer gelijk en geeft je een realistische weergave van wat je kunt verwachten.

Hoogtepunten Marokko

  • Ontdek het échte Marokko
  • Ontdek Marrakech en Essaouira 
  • Trektochten Atlasgebergte
  • Aït Ben Haddou (UNESCO)
  • Inclusief diverse maaltijden
  • Comfortabel met het vliegtuig
  • Nederlandstalige reisbegeleider
  • Samen met leeftijdsgenoten 

Inclusief

Inbegrepen bij de reissom zijn:

  • Heen- en terugreis per vliegtuig inclusief handbagage
  • Alle transfers (moderne voertuigen met oplaadmogelijkheden)
  • 2x overnachting hotel of riad Marrakech 2- of 3persoonskamer
  • 2x overnachting hotel of riad Essaouira 2- of 3persoonskamer
  • Overnachtingen lokale losges op dag 2, 3 en 7
  • Verblijfskosten
  • Kampeermaterialen voor overige nachten: 2-persoonstenten, kooktent en slaapmatjes
  • Trektochten door het Atlasgebergte
  • Muilezels, een muilezelbestuurders en een kok die meereizen in het Atlasgebergte
  • Ontbijt, lunch en avondeten op dag 2 t/m 8
  • Engelstalige lokale gids gedurende de hele verblijfsduur in Marokko
  • Nederlandstalige Simi reisbegeleider gedurende de hele groepsreis m.u.v. de vlucht
  • Rondleiding met lokale gids door Marrakech incl. entreegelden voor monumenten die bezocht worden tijdens deze rondleiding

Exclusief

Niet inbegrepen zijn de volgende kosten:

  • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
  • Ruimbagage
  • Fooi (zie tabje bestemming)
  • Eigen uitgaven
  • Overige maaltijden en drankjes
  • Optionele activiteiten
  • Evt. Corona PCR-test / sneltest indien deze benodigd is

Dag 1 - Marrakech

Marrakech

We vliegen vandaag (eventueel met 1 overstap) naar Marrakech, een stad met ongeveer een miljoen inwoners. Afhankelijk van de vluchttijden komen we aan het einde van de middag of in de avond aan in Marrakech. We maken kort kennis met de stad en checken in bij ons hotel of riad voor de nacht op basis van 2 of 3 personen per kamer. 

We hebben ervoor gekozen Marrakech niet te lang te bezoeken en ons te focussen op de indrukwekkende natuur die Marokko te bieden heeft, wel staat er nog een rondleiding door de stad gepland op reisdag 9. We raden je aan in Marrakech geld op te nemen bij een pinautomaat. Op veel van de plekken waar we komen tijdens deze reis kom je geen pinautomaten tegen, behalve in de grotere steden. Ook wat snacks en water inslaan kan geen kwaad.

Kom je vroeg op de avond aan? Dan is het leuk om nog even met de groep ergens te gaan eten. Marrakech heeft een groot aantal goedkope plekken om te eten. Probeer een lokale Tajine of bestel ergens een lekkere pizza. In Marokko kun je op de meeste plekken trouwens geen alcohol verkrijgen. 

Let op: Marokko is in veel opzichten vrij modern. Wel wordt het gewaardeerd als je je kleding enigszins aanpast aan het land. Onder het kopje "bestemming" vind je hier meer informatie over. 

Overnachting: hotel of riad in Marrakech

Dag 2 - Aankomst in Marrakech

Aankomst in Marrakech

De groepsreis Marokko kan van start gaan! Vandaag vlieg je (met maximaal 1 overstap) naar Marrakech, de vierde grootste stad van Marokko. Afhankelijk van de vluchttijden komen we aan het einde van de middag of in de avond aan in Marrakech. Hierdoor heb je direct de mogelijkheid voor een korte kennismaking met de stad. 

We overnachten in een hotel of riad in de stad, waarbij je de kamer deelt met 1 of 2 andere reisgenoten. Op basis van de heenweg mag je zelf beslissen met wie je graag een kamer wilt delen. Morgen gaan we direct de bergen in, maar op dag 9 ga je Marrakech verder ontdekken tijdens een rondleiding door de stad. Verder staat deze groepsreis Marokko vooral in het teken van de prachtige natuur. Het is handig om in Marrakech vast geld om te nemen en wat water en snacks te kopen voor de trektochten. In de bergen staan helaas geen pinautomaten.

We raden jullie zeker aan om bij een vroege aankomst samen een hapje te gaan eten in de stad. Marrakech heeft een groot aantal goedkope maar lekkere plekken om te eten. Probeer een lokale Tajine of bestel ergens een lekkere pizza. Alcohol is zo goed als niet verkrijgbaar in Marokko.

Overnachting: hotel of riad in Marrakech

Dag 3 - Naar de bergen

Naar de bergen

Na het ontbijt verlaten we het drukke maar belevenisvolle Marrakech en reizen we richting de bergen. We vertrekken tijdig, want de rit duurt ongeveer 5 uur (inclusief stops). Onderweg maak je alvast goed kennis met het prachtige Marokkaanse landschap. Onderweg naar de Aït Bouguemez vallei komen we langs een aantal bijzondere plekken. Zo rijden we als eerste langs de Ouzoud watervallen. Deze watervallen van 110 meter hoog zijn de mooiste van heel Marokko. In de bergplaats Azilal is het tijd om te lunchen. Na de lunch rijden we door naar de Oughbar pass en klimmen hier naar een hoogte van 2200 meter. Hier staat je een spectaculair uitzicht te wachten over het M'goun-gebergte en de omliggende valleien

Het M'goun Geoparc staat op de UNESCO werelderfgoedlijst, mede omdat hier voetafdrukken en botten zijn gevonden van diverse dinosaurus soorten. Indien we geen vertragingen oplopen onderweg heb je in Azilal de tijd om optioneel het Dino Museum te bezoeken, als je hier meer over te weten wil komen. We reizen door naar de vallei van Ait Abbas, ook wel the Happy Valley, vanuit waar we doorrijden naar de lodge in het dorp Imleghs. Imleghs is een Berber dorpje en we raden dan ook zeker aan om een rondje door het dorp te lopen en kennis te maken met het dagelijks leven van deze bewoners.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en diner
Overnachting: lokale lodge in de Aït Bouguemez vallei

Dag 4 - Het leven in de vallei ontdekken

Het leven in de vallei ontdekken

Deze hele dag staat in het teken van het ontdekken van (het leven in) de valleien. In de ochtend worden we verwelkomd door een Berberfamilie voor een kookworkshop. Een leuke belevenis voor tijdens je groepsreis Marokko. Na de lunch komen we meer te weten over de geschiedenis van het dorp door een kleine klim te maken naar de graanschuur en het heiligdom van SiduMoussa. Sida Moussa is een gerespecteerde heilige, bekend om zijn vermogen om spirituele ziekten en onvruchtbaarheid van vrouwen te verzorgen. De graanschuur werd in oorlogstijd gebruikt om gewassen, sieraden en waardevolle documenten in op te slaan. Door de hoge ligging zou de graanschuur goed beschermd kunnen worden en zouden ze tijdig eventuele troepen van de koning aan kunnen zien komen. Geniet hier dan ook zeker ook van het uitzicht over de valleien tijdens de groepsreis Marokko.

Na dit interessant bezoek dalen we af naar het dorp Tabant met haar bijzondere watermolens. Dit is het centrum van de valleien, waar mensen uit de omliggende dorpen op zondag samen komen voor de markt. We wandelen door naar het dorp Ageurd N'ouzrou, waar we de voetafdrukken bekijken van de dinosauriërs. De totale wandeling vandaag duurt 5 uur, waarbij we niet te maken hebben met gigantische hoogteverschillen. Per muilezel zullen we terugkeren naar de lodge, waar we nog een nachtje overnachten.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en diner
Overnachting: lokale lodge in de Aït Bouguemez vallei

Dag 5 - Aït Bouguemez - M'goun - Tighremt N'Ait Hamd

Aït Bouguemez - M'goun - Tighremt N'Ait Hamd

Ook vandaag staat er een mooie wandeltocht op de planning van de groepsreis Marokko. We ontmoeten het team van muilezelbestuurders en de kok, die met ons mee zullen reizen tijdens de wandeltochten door het Atlasgebergte. Samen met de muilezelbestuurders binden we onze bagage en kampeeruitrusting op de ruggen van de muilezels. In een meegebrachte dagrugzak kun je zelf nog wat snacks en water meenemen.

We wandelen langs bijzonder groene velden naar het dorp Aït Imi, van waaruit de klim echt gaat beginnen naar de Tizi-n-Aït Imi pas met een hoogte van 2900 meter. Het pad is een goed onderhouden muilezelpad. Zodra we wat meer hoogte hebben bereikt staan je prachtige panoramische uitzichten te wachten over de Atlas-keten en haar hellingen. We komen aan in de vallei van M'goun, waar de Imgounen stam woont. Zij leven ver van de bewoonde wereld en hebben dan ook hun eigen tradities. Veel inwoners zijn dan ook boeren en ook veel nomaden komen hier regelmatig. Nabij het dorp Tighremt N’Ait Hamed kan onze camping voor vannacht gevonden worden. De wandeling vandaag duurt 5 tot 6 uur, waarbij we maximaal 905 meter stijgen en 800 meter dalen. 

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en diner
Overnachting: camping nabij dorp Tighremt N'Aït Hamed

  • Voor de trektochten is het noodzakelijk dat je goed ingedragen wandelschoenen meeneemt, net als een dagrugzak.
  • Een goede conditie is ook noodzakelijk. Zorg ervoor dat je geoefent hebt met flinke dagwandelingen.

Dag 6 - Eerste trektocht: de Tizi-n-Aït Imi pas

Eerste trektocht: de Tizi-n-Aït Imi pas

De eerste echte trektocht met muilezels staat vandaag op de planning. We maken kennis met de kok en muilezelbestuurders die met ons meereizen en natuurlijk ook met de muilezels zelf. Daarna is het tijd om de wandelschoenen aan te trekken en de bagage aan de muilezels te verbinden. Tijd om het Atlasgebergte verder in te trekken! 

We wandelen langs bijzonder groene velden naar het dorp Aït Imi. Hier maken we een klim op de Tizi-n-Aït Imi pas met een hoogte van 2900 meter. Zodra we wat meer hoogte hebben bereikt staan je prachtige panoramische uitzichten te wachten over de Atlas-keten en haar hellingen. We komen aan in de vallei van M'goun, waar de Imgounen stam woont. Zij leven ver van de bewoonde wereld en hebben dan ook hun eigen tradities. Veel inwoners zijn dan ook boeren en ook veel nomaden komen hier regelmatig. Onze camping voor vanavond is te vinden in de buurt van het dorp Tighremt N’Ait Hamed. De wandeling vandaag duurt 5 tot 6 uur, waarbij we maximaal 905 meter stijgen en 800 meter dalen. 

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en diner
Overnachting: camping nabij dorp Tighremt N'Aït Hamed

  • In een meegebrachte dagrugzak kun je zelf nog wat snacks en water meenemen. 
  • Voor de trektochten is het noodzakelijk dat je goed ingedragen wandelschoenen meeneemt.
  • Een goede conditie is ook noodzakelijk. Zorg ervoor dat je geoefent hebt met flinke dagwandelingen.

Dag 7 - Aït Ahmed - Igherm Izdarn trektocht

Aït Ahmed - Igherm Izdarn trektocht

Tijd voor een nieuwe trektocht vol verrassingen. Ook vandaag, morgen en overmorgen zullen de muilezels, de muilezelbestuurders en de kok met ons meereizen tijdens de trektochten, voordat we andere mooie plekken in het land gaan ontdekken. We komen ook vandaag weer op prachtige plekken die je enkel te voet kunt bereiken.

We dalen af naar de vallei van Ouzirimt via een pad dat langs de rivier loopt. Hier zien we veel Berberdorpen liggen die zijn omgeven door velden en tuinen. Door de vruchtbaarheid van de valleien kunnen de Berbers hier al eeuwenlang afgelegen wonen van de buitenwereld.

Opnieuw een prachtige wandeltocht met diverse mooie fotogenieke plekken. De wandeltocht eindigt vandaag bij de ingang van de M'Goun-kloven, de mooiste kloven van het Atlasgebergte. Deze gaan we morgen verkennen! Eerst rusten we lekker uit op ons kampement in de buurt van deze kloven, waar we vannacht zullen overnachten. De totale wandeling duurt ongeveer 6,5 uur, waarbij je maximaal 500 meter zult stijgen en 350 meter zult dalen.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en diner
Overnachting: kamperen vlakbij ingang M'Goun kloven

Dag 8 - Tweede trektocht: vallei van Ouzirimt

Tweede trektocht: vallei van Ouzirimt

Opnieuw een mooie trektocht op de planning vol met nieuwe verrassingen. We dalen af naar de vallei van Ouzirimt via een pad dat langs de rivier loopt. Hier zien we veel Berberdorpen liggen die zijn omgeven door velden en tuinen. Door de vruchtbaarheid van de valleien kunnen de Berbers hier al eeuwenlang afgelegen wonen van de buitenwereld.

De route van vandaag eindigt bij de ingang van de M'Goun-kloven, absoluut de mooiste kloven van het Atlasgebergte in Marokko. Morgen zullen we hier dwars doorheen lopen! Bij het kampement vlakbij de kloven rusten we lekker uit en kunnen we nakletsen over wat we vandaag allemaal hebben gezien. Een tip is om een leuk spelletje mee te nemen. De totale wandeling duurt ongeveer 6,5 uur, waarbij je maximaal 500 meter zult stijgen en 350 meter zult dalen.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en diner
Overnachting: kamperen vlakbij ingang M'Goun kloven

  • Tijdens alle trektochten van dag 4 t/m 7 zullen de muilezels, muilezelbestuurders en de kok met ons meereizen.
  • Let op: Marokko is in veel opzichten vrij modern. Wel wordt het gewaardeerd als je je kleding enigszins aanpast aan het land. Onder het kopje "bestemming" vind je hier meer informatie over. 

Dag 9 - De M'goun canyon te voet verkennen

De M'goun canyon te voet verkennen

Dat je het Atlasgebergte het beste te voet kunt ontdekken, zul je de eerste dagen wel gemerkt hebben! Ook vandaag hebben we weer een onzettend bijzonder avontuur voor jullie op de planning. We reizen namelijk dwars door de M'goun canyon. We dalen af in de, op sommige plekken, smalle kloof waar de 'muren' soms enkele meters hoog zijn. Afhankelijk van de waterstand zullen we soms dwars door het water moeten, soms zelfs tot de knieën. Twee lokale gidsen zullen dit gedeelte met ons meereizen en uiteraard zorgen we ervoor dat de bagage droog zal blijven. Een extra paar schoenen kan tijdens deze groepsreis Marokko geen kwaad ;-). 

Na deze bijzondere wandeling door het bijzondere landschap zullen we aankomen in het dorp Tighanimine. Vandaag was een zwaardere dag, waardoor de gidsen vandaag het kamp zullen opzetten. Als je nog wat energie over hebt kan een helpende hand echter geen kwaad. De wandeling vandaag duurt, afhankelijk van de waterstand, ongeveer 5 uur en 30 minuten. We stijgen maximaal 500 meter en dalen 600 meter. 

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en diner
Overnachting: kamperen vlakbij dorp Tiranimine

Dag 10 - Derde trektocht: M'Goun-kloven

Derde trektocht: M'Goun-kloven

Vandaag staat wel een heel bijzonder avontuur op de planning. We laten de prachtige uitzichten van bovenaf achter ons en gaan de diepte in. We wandelen namelijk met twee lokale gidsen dwars door de M'goun canyon. Door de foto's bovenaan de pagina te bekijken kun je zien wat je kunt verwachten vandaag, en opnieuw laat de route maar weer zien dat je te voet zo veel meer moois kunt ontdekken dan met de auto.

De kloof is soms erg smal met enorme hoge 'muren'. Afhankelijk van de waterstand zullen we soms zelfs tot de knieën door het water moeten. Uiteraard zorgen we ervoor dat de bagage droog blijft. Het dorp Tighanimine is ons eindpunt. Omdat vandaag een zwaardere dag is zetten de gidsen het kampement op, maar mocht je nog wat extra energie hebben is een beetje hulp uiteraard welkom. De wandeling duurt +/- 5 uur en 30 minuten, met een max. stijging en daling van 600 meter. 

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en diner
Overnachting: kamperen vlakbij dorp Tiranimine

  • Voor deze dagtocht kan een extra paar meegebrachte schoenen geen kwaad. Dan blijven je wandelschoenen droog voor de volgende trektocht ;-).

Dag 11 - Vierde trektocht: Vallei van Rozen

Vierde trektocht: Vallei van Rozen

De laatste trektocht staat vandaag op de planning. Daarna is het tijd om andere mooie plekken in Marokko te ontdekken! Vandaag zien we tijdens de wandeling de dorpen in de kloven en langs de oevers van de rivier. Een gebied dat bij de lokale bevolking bekend staat als de 'tuinen van de Atlas', aangezien het de toegangspoort is tot de Vallei van Rozen.

In de maand mei kun je in de vallei zo'n 300 tot 400 ton aan rozen zien staan. Leuk om te weten is dat niemand precies weet hoe de rozen hier gekomen zijn. De legende is dat een Berberse koopman de rozen eeuwen geleden heeft meegenomen. In de vroege ochtend verzorgen de lokale vrouwen de rozen en plukken ze deze, welke voornamelijk worden gebruikt voor zeep in Marokko zelf en voor de parfumindustrie.

In de zomer is de vallei ook prachtig. Er staan mooie fruitbomen en bijzondere kasba's (verdedigingsgebouwen met hoge muren). Vroeger woonden vaak de dorpshoofden in de kasba's. Aan het einde van de middag komen we aan in Boutaghrar, waar we na een aantal nachten kamperen zullen overnachten in een lokale lodge. Deze laatste trektocht duurt ongeveer 6 uur, waarbij we vooral zullen afdalen (ongeveer 500 meter). Dit maakt het een prettige laatste wandeling.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en diner
Overnachting: lokale lodge in Boutaghrar

Dag 12 - Tighanimine - Boutaghrar

Tighanimine - Boutaghrar

De laatste trektocht besteden we aandacht aan de dorpen in de kloven en langs de overs van de rivier. Dit gebied wordt door de lokale bevolking ook wel de 'tuinen van de Atlas' genoemd. Het is namelijk een toegangspoort tot de vruchtbare Vallei van Rozen. Niemand weet precies hoe de rozen hier zijn gekomen, maar het levert wel een prachtig plaatje op. De rozen worden gebruikt voor de parfumindustrie, met name de Fransen hebben hier een grote rol in. Ook wordt er zeep van gemaakt in Marokko zelf. De legende is dat een Berberse koopman de rozen eeuwen geleden heeft meegenomen. In de lente staat hier ongeveer 300 tot 400 ton aan rozen. In de vroege ochtend zorgen de lokale vrouwen voor de rozen en verzamelen ze deze. 

In de zomer zie je hier prachtige fruitbomen en kasba's staan. Kasba's zijn verdedigingsgebouwen met hoge muren, waar vroeger vaak dorpshoofden in woonden. Aan het einde van de middag komen we aan in Boutaghrar, waar we na een aantal nachten kamperen zullen overnachten in een lokale lodge. Deze laatste trektocht duurt ongeveer 6 uur, waarbij we vooral zullen afdalen (ongeveer 500 meter). 

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en diner
Overnachting: lokale lodge in Boutaghrar

Dag 13 - Boutaghrar - Aït Ben Haddou Kasba - Marrakech

Boutaghrar - Aït Ben Haddou Kasba - Marrakech

We laten het prachtige gebergte achter ons en stappen in de transfer die ons naar Kelaat Mgouna brengt, een kleine stad dat tussen de Ouarzazate, de Sahara-woestijn en hoofdstad van de Vallei van Rozen ligt. Hier wordt jaarlijks in mei het Rozenfestival gevierd, waarbij zelfs een vrouw tot Rozenkoningin wordt uitgeroepen. Hierbij komen Berberse muzikanten samen die muziek maken met traditionele instrumenten. De totale reisroute vandaag is 5/6 uur (312 km).

We reizen door naar een hele bijzondere locatie, Ouarzazate, bijgenaamd de poort naar de woestijn en Aït Ben Haddou Kasba. Dit is de beroemdste kasba van Marokko, dat tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Vroeger was het een belangrijke stop langs een oude Sahara-handelsroute. Mocht de plek je bekend voorkomen, dan kunnen wij je wel vertellen waarom. Zo zijn hier de scenes opgenomen van Yunkai, de Yellow City in Game of Thrones (derde seizoen). Maar ook Gladiator, The Last Temptation of Christ, Alexander en Black Hawk Down zijn hier opgenomen.

Via de Tizi N’Tichka-pas reizen we door naar Marrakech, waar we vannacht zullen overnachten. Bij een tijdige aankomst kunnen we aanraden om vast wat belangrijke hoogtepunten van Marrakech op eigen gelegenheid te verkennen. Bezoek de grote markt (souk) in de Medina, het Bahia paleis of het paleis Dar M'Nebhi. Er is meer dan genoeg te beleven.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en diner
Overnachting: hotel of riad in Marrakech

Dag 14 - Via Aït Ben Haddou naar Marrakech

Via Aït Ben Haddou naar Marrakech

Op de eerste reisdag hebben we al een korte kennismaking gehad met de stad Marrakech. Vandaag gaan we weer op weg naar deze bijzondere stad. Onderweg maken we met de transfer een stop in Kelaat Mgouna, een kleine stad dat tussen de Ouarzazate, de Sahara-woestijn en hoofdstad van de Vallei van Rozen ligt. Hier wordt jaarlijks in de maand mei het Rozenfestival gehouden met de rozen uit de Vallei van Rozen. Hierbij komen Berberse muzikanten samen die muziek maken met traditionele instrumenten.

De tweede stop is ook een bijzondere, namelijk Aït Ben HaddouDit is de beroemdste kasba van Marokko, dat tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Vroeger was het een belangrijke stop langs een oude Sahara-handelsroute. In Aït Ben Haddou zijn scenes opgenomen voor Game of Thones (Yunkai, the Yellow City), GladiatorThe Last Temptation of ChristAlexander en Black Hawk Down.

Via de Tizi N’Tichka-pas reizen we door naar Marrakech. Bij een tijdige aankomst kunnen we aanraden om vast wat belangrijke hoogtepunten van Marrakech op eigen gelegenheid te verkennen. Bezoek de grote markt (souk) in de Medina, het Bahia paleis of het paleis Dar M'Nebhi. Er is meer dan genoeg te beleven. We overnachten in Marrakech en de totale reisroute vandaag is 5/6 uur (312 km).

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch en diner
Overnachting: hotel of riad in Marrakech

Dag 15 - Marrakech verkennen en op naar Essaouira

Marrakech verkennen en op naar Essaouira

In de ochtend staat een rondleiding langs de hoogtepunten van Marrakech op de planning. Met de transfer worden we naar de medina gebracht. Vanf hier neemt een lokake gids ons mee naar het 19e eeuwse Bahiapaleis, de Koutoubia-moskee met haar opmerkelijke minaret (hier mag je enkel in als je moslim bent) en een van de historische poorten van de oude medina. In dit bijna middeleeuwse stadsgedeelte zie je de inwoners van de stad bezig zijn met hun dagelijkse bezigheden.

Het bijzondere Djemaa el Fna-plein mag natuurlijk ook niet ontbreken, net als de de 'verbogen wijken', de souks en de Fondouks, een historische karavanserai. Fondouks dienden vroeger als veilige overnachtingslocaties voor handelaren. De straatartiesten en marktkooplieden vormen op het Djemaa el Fna-plein een waar openluchttheater. 

Daarna reizen we in drie uur tijd in de middag door naar de Essaouira, een havenstad aan de westkust van Marokko. Je zult merken dat deze stad een veel meer relaxte sfeer heeft. Hier heb je de rest van de dag vrije tijd. Loop vooral de Skala de la Kasbah (de 18e-eeuwse kustwallen) langs de kust. Deze zijn destijds ontworpen door Europese ingenieurs. De oude koperen kanonnen staan nog steeds langs de muren plus je hebt een mooi uitzicht over de Atlantische Oceaan. Verken ook zeker de medina die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. 

Overnachting: hotel in Essaouira

Dag 16 - Marrakech verkennen en naar Essaouira

Marrakech verkennen en naar Essaouira

We beginnen de ochtend goed met een rondleiding door Marrakech. De transfer brengt ons naar de oude medina waar de gids ons opwacht. De eerste stop is het 19e eeuwse Bahiapaleis. Ook lopen we ook langs de Koutoubia-moskee met haar opmerkelijke minaret (toren). We wandelen door een van de historische poorten van de oude medina om het bijna middeleeuwse stadsgedeelte te bereiken, waar je de inwoners van de stad bezig ziet zijn met hun dagelijkse bezigheden.

Ook zien we de 'verbogen wijken' en de Fondouks, een historische karavanserai. Deze dienden vroeger als veilige overnachtingslocaties voor handelaren. Ook brengen we een bezoek aan de souks en het centrale Djemaa el Fna-plein. De straatartiesten en marktkooplieden vormen een waar openluchttheater. 

In de middag nemen we afscheid van de Rode Stad en reizen we naar de westkust van Marokko. We komen aan in de relaxte havenstad Essaouira. Je zult direct het contrast zien met het hectische Marrakech. De rit duurt ongeveer 3 uur. Daarna heb je de rest van de dag om te besteden naar wens. Loop vooral de Skala de la Kasbah (de 18e-eeuwse kustwallen) langs de kust. Deze zijn destijds ontworpen door Europese ingenieurs. De oude koperen kanonnen staan nog steeds langs de muren plus je hebt een mooi uitzicht over de Atlantische Oceaan. Verken ook de medina die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. 

Overnachting: hotel in Essaouira

Dag 17 - Essaouira verkennen

Essaouira verkennen

Vandaag zijn we de hele dag in Essaouira, zodat je een rustige afsluiting hebt van je groepsreis Marokko met de vele indrukken. Je hebt vandaag dan ook een vrije dag, die je zelf mag invullen naar wens. Wandel zeker even naar het strand voor het uitzicht over de Atlantische Oceaan. Het strand hier staat door de goede wind bekend om de goede mogelijkheden voor windsurfen en kitesurfen. Hier wordt dan ook jaarlijks een kitesurf wedstrijd gehouden. Kitesurfen behoort ook tot de mogelijkheden voor een optionele activiteit, net zoals kameel-rijden op het strand, paardrijden en een ATV-avontuur. Ook een bezoek aan de vis- en kruidenmarkt is een absolute aanrader, net als een bezoek aan de medina met haar kleurrijke smalle straatjes. Deze is maar liefst 30 hectare groot en 300 jaar oud. Op de souk kun je nog een leuke souvenir scoren. Er valt opnieuw voldoende te beleven.

Zowel Agadir als Essaouira zijn twee bekende kustplaatsen. Waar Agadir echter een hele drukbezochte kustplaats is, is Essaouira een stuk rustiger en gemoedelijker. Ook een leuk idee is het beklimmen van de Skale de Ville, waarna je wordt getrakteerd op een mooi uitzicht over zowel de zee als de stad. Of maak in de avond samen met de groep na een gezellig laatste diner een mooie strandwandeling!

Overnachting: hotel in Essaouira

Dag 18 - Vrije dag in Essaouira

Vrije dag in Essaouira

Om de groepsreis Marokko relaxt af te sluiten heb je vandaag de hele dag om naar wens in te vullen. In Essaouira is voldoende te beleven! Natuurlijk zal de Simi reisbegeleider jullie voldoende tips geven, maar er zijn een aantal plekken die we al zeker kunnen uitlichten. Breng zeker een bezoek aan de vis- en kruidenmarkt. Ook de medina mag eigenlijk niet ontbreken. De kleurrijke smalle straatjes en gebouwen met houten deuren zijn een belevenis op zich. De medina is maar liefst 30 hectare groot en 300 jaar oud. Als je nog op zoek bent naar een origineel souvenirtje kun je goed op de souk terecht.

Essaouira staat bekend om de jaarlijkse kitesurf wedstrijd. De wind staat hier ideaal voor deze activiteit. Kitesurfen behoort dan ook tot de mogelijkheden voor een optionele activiteit, net als kameel-rijden op het strand, paardrijden en een ATV-avontuur. Ook uitwaaien op het strand met uitzicht over de Atlantische Oceaan is een aanrader. Of beklim de Skale de Ville, waarna je wordt getrakteerd op een mooi uitzicht over zowel de zee als de stad! 

Zowel Agadir als Essaouira zijn twee bekende kustplaatsen. Waar Agadir echter een hele drukbezochte kustplaats is, is Essaouira een stuk rustiger en gemoedelijker. We kunnen jullie zeker aanraden de laatste avond goed af te sluiten met een gezamenlijk diner en door een strandwandeling te maken.

Overnachting: hotel in Essaouira

Dag 19 - Weer terug naar Nederland

Weer terug naar Nederland

Helaas komt vandaag de groepsreis Marokko tot een einde en is het weer tijd om onze spullen in te pakken, afscheid te nemen van het prachtige Marokko en het vliegtuig te pakken. Afhankelijk van de vliegtijden heb je misschien in de ochtend nog de tijd om wat laatste dingen in Essaouira te bezoeken. De transfer naar de luchthaven duurt ongeveer 3 uur.

  • Een compleet overzicht van de accommodaties kun je vinden onder het tabje 'bestemming'.
  • Er zijn weinig faciliteiten in de bergen. Lekker avontuurlijk, maar dit houdt ook in dat je van tevoren goed moet afwegen of deze reis wat voor je is. Je kunt tussendoor de trektochten niet zomaar afhaken en zult echt door moeten hiken tot het eindpunt. 
  • We proberen natuurlijk zoveel mogelijk het programma uit te voeren zoals het op de website is aangegeven. Afhankelijk van verschillende omstandigheden zoals het weer kan het voorkomen dat er ter plekke door de lokale gids aanpassingen worden gemaakt in het programma van de singlereis. Bij een jongeren rondreis is zeker enige flexibiliteit noodzakelijk.
  • Vanwege de minder aanwezige hulp in dit gebied raden we het sterk af deze reis te boeken als je een ziekte of aandoening hebt waarbij de mogelijkheid bestaat dat je hiervoor medische hulp nodig gaat hebben, bijvoorbeeld in het geval van diabetes en epilepsie. Zie meer informatie onder het tabje 'bestemming'.

Dag 20 - Terug naar Nederland

Terug naar Nederland

Het is tijd om weer terug te keren naar Marrakech, vanuit waar wij het vliegtuig weer nemen naar Nederland. Kijk tijdens de transfer vooral of je nog wat geiten kunt spotten die in de arganbomen klimmen. Afhankelijk van de vliegtijden heb je in de ochtend nog de tijd om Essaouira nog even te verkennen. De reistijd naar de luchthaven is ongeveer 3 uur.

  • Een compleet overzicht van de accommodaties kun je vinden onder het tabje 'bestemming'.
  • Er zijn weinig faciliteiten in de bergen. Lekker avontuurlijk, maar dit houdt ook in dat je van tevoren goed moet afwegen of deze reis wat voor je is. Je kunt tussendoor de trektochten niet zomaar afhaken en zult echt door moeten hiken tot het eindpunt. 
  • We proberen natuurlijk zoveel mogelijk het programma uit te voeren zoals het op de website is aangegeven. Afhankelijk van verschillende omstandigheden zoals het weer kan het voorkomen dat er ter plekke door de lokale gids aanpassingen worden gemaakt in het programma van de singlereis. Bij een jongeren rondreis is zeker enige flexibiliteit noodzakelijk.
  • Vanwege de minder aanwezige hulp in dit gebied raden we het sterk af deze reis te boeken als je een ziekte of aandoening hebt waarbij de mogelijkheid bestaat dat je hiervoor medische hulp nodig gaat hebben, bijvoorbeeld in het geval van diabetes en epilepsie. Zie meer informatie onder het tabje 'bestemming'.

Voordat je boekt: Marokko en flexibiliteit

Marokko is een fantastisch land om door rond te reizen en zal absoluut schitterende indrukken achterlaten. Houd er echter rekening mee dat het absoluut nodig is om een flexibele instelling én geduld te hebben als je deze reis gaat maken. Waar we alles in Nederland het liefst tot de minuut plannen en duidelijke afspraken maken, is dat in Marokko allemaal net even wat anders. Onze reisbegeleider doet uiteraard zijn of haar uiterste best om alles tot in detail in goede banen te leiden en te zorgen dat jullie een perfecte ervaring hebben, maar je kunt niet naar Marokko afreizen zonder flexibel te zijn én geduld te hebben. Heb je deze mindset? Dan ga je absoluut een onvergetelijke vakantie beleven! Is dit iets minder jouw ding, dan raden we het je aan om een andere bestemming te overwegen met minder cultuurverschillen. Lees meer over waarom flexibiliteit bij verre groepsreizen noodzaak is.

Vluchtinformatie

We reizen naar Marokko per vliegtuig. Indien we een rechtstreekse vlucht hebben is de vluchtduur iets minder dan vier uur. Het kan door beschikbaarheid van de tickets en afhankelijk van de vertrekdatum voorkomen dat we reizen met een overstap en daardoor iets langer onderweg zijn.

De geplande vluchttijden kun je vinden onder het tabje data/prijzen bij de desbetreffende vertrekdatum. Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen van de luchtvaartmaatschappij. Je kunt hier dus geen rechten aan ontlenen. In de praktijk wijzigt het zelden of slechts zeer beperkt. De definitieve vluchttijden vind je enkele weken voor vertrek in je Simi account.

Let op: Je naam dient exact overgenomen te worden zoals deze in je paspoort of op je ID-kaart staat. Het gaat hierbij om "Voornaam" en "Achternaam". Deze dienen exact overeen te komen. Zorg dus dat je deze juist doorgeeft aan Simi.

Let op: Je reisbegeleider is over het algemeen al ter plaatse en vliegt dus niet met de groep mee tijdens de groepsreis Marokko. Boek een reis met Simi dus alleen als je het geen probleem vind om samen met je groep in te checken en te vliegen en zelfstandig (met je reisgenoten) kunt en durft te reizen.

Let op: Wees tijdig aanwezig op de luchthaven. We raden je aan drie uur voor vertrek aanwezig te zijn. Jullie kunnen in de Whatsappgroep afspraken maken om gezamenlijk in te checken.

Regelen voor vertrek

Voor Marokko hoef je geen visum aan te vragen. Ook zijn er geen vaccinaties verplicht, al worden DTP en hepatitis A vaccinaties wel aangeraden. Door de lange geldigheidsduur bij meerdere prikken van deze vaccinaties kan het zijn dat je hiervoor nog beschermd bent als je dit eerder hebt laten doen. Dit kun je checken in je vaccinatieboekje of bij je huisarts. Daarnaast zijn er vanuit de GGD een aantal persoons- en reisgebonden adviezen. Ook goed ingelopen wandelschoenen zijn handig voor deze groepsreis. Je paspoort dient bij vertrek uit Marokko nog 6 maanden geldig te zijn. Je bent als reiziger zelf verantwoordelijk voor het in het bezit zijn van de juiste documenten om het land in te mogen reizen tijdens de Marokko groepsreis.

Reis je samen?

Ongeveer 55% van onze reizigers boekt alleen. De overige 45% reist met twee of meer personen. Dit zorgt voor een goede mix tijdens onze reizen. Iedereen kiest natuurlijk bewust voor een groepsreis, dus je zult zeker nieuwe mensen leren kennen. Als je samen reist kun je dit eenvoudig opgeven op het boekingsformulier in het veld opmerkingen/bijzonderheden. Wij zorgen er uiteraard voor dat als je samen reist we jullie ook samen indelen bij alles. 

Bagage

Voor deze Marokko groepsreis is het van groot belang dat je geen koffer meeneemt. Tijdens de trektochten zullen de muilezels namelijk de bagage vervoeren. Het is van groot belang dat dit een weekendtas of backpack is, aangezien ze anders niet vastgemaakt kunnen worden aan de muilezels. Probeer ook vooral niet te zwaar te pakken. 

Thuisapotheekje

Een iets onsmakelijker onderwerp, maar het kan voorkomen dat je last krijgt van diarree in Marokko. Diarree voorkom je zo veel mogelijk door geen kraanwater te drinken en een drankje te bestellen zonder ijsklontjes. We raden het aan om voor de zekerheid diarreeremmers en O.R.S. mee te nemen. Verder is ook handig:

  • paracetamol
  • blarenpleisters 
  • DEET
  • zonnebrandcrème

Mijn Simi en vertrekinformatie

Je ontvangt uiterlijk vier weken van tevoren van ons inloggegevens voor Mijn Simi met daarin je vertrekinformatie en informatie over de vlucht. Hier kun je ook je reisgenoten bekijken (voornaam, leeftijd en woonplaats) en contact met elkaar leggen door je telefoonnummer achter te laten en samen een WhatsApp groep aan te maken. Sommige groepen vinden het leuk om alvorens de reis al een keer met elkaar af te spreken. Ook kun je via Mijn Simi eenvoudig nog een reisverzekering afsluiten indien gewenst en je (restant)betaling doen via iDeal. Een eventuele annuleringsverzekering sluit je het beste direct af tijdens het boeken. Deze kan eventueel uiterlijk 7 dagen na de boeking nog erbij afgesloten worden. Zie voor meer informatie over de verzekeringen de tab 'FAQ'.

De voordelen van het boeken van een pakketreis

Als je bij Simi Reizen een groepsreis boekt, gaat het altijd om een pakketreis. Een pakketreis wordt altijd gedekt door de SGR, die garant staan voor de touroperator in het geval van een faillissement (niet aan de orde, maar wel belangrijk om te weten). Als reisorganisator zijn we er daarnaast voor je om hulp en bijstand te verlenen als er iets gebeurt. Dat betekent dat we je altijd zullen helpen indien iets anders gaat dan gepland. Als er ter plaatse iets gebeurt waardoor de reis niet voortgezet kan worden, bijvoorbeeld een vulkaanuitbarsting of ander natuurgeweld, dan is het onze verantwoordelijkheid om je weer veilig thuis te krijgen. 

Informatie rondom corona

Steeds meer landen leggen beperkingen op aan reizigers die niet (volledig) gevaccineerd zijn. Reken erop dat je voor toekomstige reizen naar veel bestemmingen volledig gevaccineerd tegen COVID moet zijn (incl. evt. boosterprikken). Hoewel veel bestemmingen ook een negatieve testuitslag accepteren om het land binnen te komen, kunnen er aanvullende beperkingen gelden ter plaatse voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om restaurantbezoek, bezoek aan musea en toeristische attracties. Zolang Simi Reizen het programma kan uitvoeren zoals gepland is het aan jezelf om te zorgen dat je ofwel gevaccineerd bent ofwel locaties zoekt waarbij je eventueel getest kunt worden zodat je geen programma-onderdelen hoeft te missen. 

Reisadviezen

Mits we welkom zijn in het land en er ter plaatse geen lockdown is zullen we de groepsreis ook uitvoeren bij een oranje reisadvies (als het oranje reisadvies gerelateerd is aan COVID). Houd hier rekening mee bij het plaatsen van een boeking. Een oranje reisadvies is geen geldige reden voor het zelf annuleren van je groepsreis, het kan wel zijn dat je annuleringsverzekering dit (deels) dekt (zie corona en verzekeringen). Hiermee worden dan wel de kansen vergroot dat je groepsreis gewoon door kan gaan.

Nieuwe vertrekdata komen 9 tot 10 maanden voor vertrek online te staan. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Overnachtingslocaties

Hieronder kun je en overzicht vinden van de overnachtingslocaties tijdens de 11-daagse groepsreis Marokko.

Nacht 1 - Le Caspien Hotel in Marrakech of vergelijkbaar, 2- of 3-persoonskamer 
Nacht 2 en 3 - Dar Itrane Lodge of vergelijkbaar, Aït Bougemez vallei
Nacht 4 - Camping nabij dorp Tighremt N'Ait Hamed
Nacht 5 - Kamperen vlakbij ingang M'Goun kloven
Nacht 6 - Kamperen vlakbij dorp Tighanimine 
Nacht 7 - Lodge Tamaloutte of vergelijkbaar, Boutaghrar
Nacht 8 - Le Caspien Hotel in Marrakech of vergelijkbaar, 2- of 3-persoonskamer 
Nacht 9 en 10 - Miramar Hotel of vergelijkbaar, Essaouira 

Op basis van de heenweg mag je zelf beslissen met wie je graag een kamer of een tent wil delen tijdens je groepsreis Marokko. Tweepersoons tenten, een kooktent, een deken, kookmaterialen en slaapmatjes worden door ons verzorgd. Op de meeste locaties waar we komen is wifi aanwezig, houd er rekening mee dat dit niet overal aanwezig is. Let op: niet alle telefoonabonnementen bieden gratis internet in Marokko. Controleer dit dus even bij je provider.

Over de trektochten en de bagage

Tijdens de trektochten reizen muilezels, muilezelbestuurders en de kok met ons mee. Voor het bagagevervoer met de muilezels is het noodzakelijk dat je geen koffer meeneemt, maar een backpack of een weekendtas. Koffers kunnen simpelweg niet vastgemaakt worden aan de muilezels. Probeer daarnaast ook licht te pakken voor de Marokko groepsreis. 

We maken in Marokko verschillende trektochten door de bergen. Bereid je hier goed op voor door bergschoenen (B/C) mee te nemen en daarnaast ook kleding en een rugzak die lekker zitten. Houd er rekening mee dat het in de bergen wat koeler kan zijn, zeker aangezien we de hoogte in gaan. Neem daarnast ook altijd voldoende water mee. Wat snacks kunnen natuurlijk ook nooit kwaad! In Marrakech kun je waterflesjes kopen.

Als je vaker wandelingen maakt, zijn deze hikes prima te doen. Ze zijn avontuurlijk, met hoogteverschillen en vooral ontzettend mooi. Het is de beste manier om het gebergte te ontdekken. Als je al even niet hebt gewandeld hebt kan het handig zijn een paar flinke oefenwandelingen te maken alvorens je vertrekt naar Marokko. Doordat er weinig faciliteiten zijn in de bergen kun je simpelweg tussendoor niet zomaar afhaken. 

Kaartje rondreis Marokko

Over Marrakech

Tijdens deze groepsreis Marokko ontdek je de vierde grootste stad van Marokko, Marrakech. Marrakech kun je vinden in het westen van het land en is één van de vier koningssteden van Marokko. Marrakech staat in het teken van ontdekken. Het is veelzijdig, kleurrijk, je kunt er veel dingen proeven en veel bezienswaardigheden bekijken. Tips voor in Marrakech:

  • Medina - De medina is het oudste stadsgedeelte van Marrakech en tevens autovrij. Hier kun je de meeste bezienswaardigheden vinden. Voorbeelden hiervan zijn het Bahia Paleis en de Koutoubia Moskee. Het Bahia Paleis is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Marokko en dateert uit de negentiende eeuw. Het is maar liefst 8.000 vierkante meter groot en heeft 150 kamers, allemaal gelegen aan de binnenplaats of tuinen. De Koutoubia moskee kun je zien vanaf het Jemaa el Fna plein en is de grootste moskee van de stad. Enkel moslims mogen de moskee betreden, maar ook van buiten is het een echt pareltje. 
  • Souk - De souk is het stadsgedeelte waar je alle kleine winkeltjes kunt vinden en dus ook het beste een souvenir kunt scoren. Hier kun je lekker verdwalen in de redelijk gecategoriseerde smalle straatjes met o.a. souvenirs, kleding en heel veel kruiden. Onderhandelen is hier heel gebruikelijk, zolang je het maar respectvol doet. Vaak krijg je een product uiteindelijk voor de helft van de prijs mee. Zodra je terug wilt, kun je op veel plekken bordjes vinden die de weg wijzen naar het Jemaa el Fna Plein. Mocht je heel verdwaald zijn, dan zijn er altijd locals die je maar al te graag de weg willen wijzen in ruil voor wat contant geld. 
  • Jemaa el Fna plein - Dit is het bekendste (en drukste) plein van Marrakech, waar in de avonden van alles te beleven valt. Struin over de markt en probeer heerlijke lokale gerechtjes uit zoals Marrokaanse couscous! Vaak zijn deze ook niet erg prijzig. Zowel locals als toeristen komen graag op dit plein samen. Naast het verkoop van eten zie je hier ook wat dingen die je niet snel in Nederland ziet. Zo zijn er bijvoorbeeld ook handlezers, acrobaten, slangenbezweerders en mensen met aapjes die je maar al te graag op de foto laten gaan met het dier. 

Let op: Wij staan niet achter het inzetten van dieren voor toeristische doeleinden op verkeerde wijze. Zo worden bij de giftige cobra's van slangenbezweerders vaak de tanden verwijderd, zodat de slang niet meer giftig is. Indien dat niet is gedaan, levert dat ook nog eens een gevaarlijke situatie op. We willen jullie dan ook graag vragen hier respect voor te hebben en niet op de foto te gaan met dieren op dit plein.

Het weer in Marokko

De kans op neerslag is in de zomermaanden juni, juli en augustus nihil. Ook in de maanden april, mei, september en oktober is er maar weinig neerslag. Gemiddeld is de maximumtemperatuur in juli en augustus 32 tot 36 graden en de minimumtemperatuur 20 tot 21 graden. In de bergen is het altijd koeler dan in andere gebieden, wel zo aangenaam ook voor het wandelen. We raden daarom aan om kleding mee te nemen dat je in laagjes kunt dragen, zodat je gemakkelijk iets aan of uit kunt trekken als het warmer of kouder wordt.

Lokale gebruiken Marokko

Fooi geven

In Marokko is het gebruikelijk om fooi te geven. Denk hieraan wanneer je een restaurant bezoekt (ongeveer 10%) en wat gaat drinken in een café (1 Dirham per drankje is gebruikelijk). Ter plekke zal de reisbegeleider het tijdens de groepsreis Marokko aangeven als het op meer plekken gebruikelijk is om een fooi te geven, zoals aan de gidsen of bij openbare toiletten (1 Dirham gebruikelijk). 

Afdingen

Afdingen is in Marokko heel gebruikelijk wanneer je een taxi neemt of een souvenir koopt. Let op: Als je eenmaal gaat onderhandelen wordt ook van je verwacht dat je het koopt. We willen je wel vragen met respect te onderhandelen tijdens de Marokko groepsreis.

Kleding

Probeer kleding in laagjes mee te nemen tijdens de Marokko groepsreis. Zodoende kun je gemakkelijk iets uit of aantrekken als je het koud of warm krijgt. Marokko is een Islamitisch land. Van mannen en vrouwen wordt verwacht dat je je knieën en schouders bedekt. Een t-shirt met daaronder een dunne linnen broek kan dus prima. Voor vrouwen is het handig om een dunne sjaal mee te nemen. Deze kan dienen als hoofddoek op plekken waar dat gebruikelijk is. Hierbij kun je denken aan een moskee bezoek, waarbij verwacht wordt dat je je gehele armen en benen bedekt. Tijdens de wandeltochten en dergelijke zelf hoef je niet je haar te bedekken. We raden je voor de kleding aan om lichtgewicht kleding mee te nemen, van bij voorkeur katoen of linnen. Denk eraan dat het in de avonden in de bergen goed af kan koelen.

Alcohol

Alcohol is slecht verkrijgbaar in Marokko en daarnaast ook erg prijzig. Voor Moslims is het namelijk verboden om alcohol te drinken. In grotere steden kun je soms wel alcohol vinden in bars. Wil je een bar of café bezoeken? Bezoek dit dan samen met minimaal één andere reisgenoot. Ook is het in Marokko niet gebruikelijk dat enkel vrouwen wat met elkaar wat gaan drinken. 

Fotograferen

Natuurlijk is het ontzettend leuk om je groepsreis Marokko zo veel mogelijk vast te leggen. Houd er wel rekening mee dat je niet zo maar mensen fotografeert, zeker vrouwen fotograferen is een no go zonder dat je toestemming hebt gevraagd. Het fotograferen van militaire objecten, de politie en vliegvelden is verboden. Ook het vastleggen van religieuze gebeurtenissen is af te raden.

Betalen in Marokko

In Marokko wordt betaald met de Marokkaanse Dirham. 1 euro is ongeveer 10-11 Marokkaanse Dirham (check hier de huidige wisselkoers). In de steden Marrakech en Essaouria kun je pinnen, in de bergen is daar geen mogelijkheid toe. In Marrakech komt het in het hoogseizoen wel eens voor dat de pinautomaten leeg zijn. Zorg er dus voor dat je op locatie tijdig voldoende hebt gepind. Heb je ook een creditcard? Dan kunnen we aanraden om deze ook mee te nemen en op een aparte plek van je pinpas te bewaren. Mocht je de pech hebben dat je Nederlandse betaalpas weigert, kun je nog geld opnemen met je creditcard. Het bewaren op een andere plek is handig voor al je de pech hebt je portemonnee kwijt te raken. Op vrijdagmiddag zijn veel banken gesloten.

Let op: Je betaalpas dient op wereldwijd pinnen ingesteld te staan. Controleer dit voor vertrek bij je bank (vaak via de bankapp eenvoudig te regelen). 

Let op: Als je het land uitreist mag je maximaal 1000 Dirham uitvoeren.

Medische hulp en reizen met een ziekte

In de bergen zijn geen ziekenhuizen. Natuurlijk hopen we dat het niet nodig is dat we medische hulp moeten inschakelen, maar het is altijd handig er van tevoren over na te denken. Mocht er iets gebeuren in de lager gelegen gebieden, dan word je opgehaald met een ambulance en in de hoge berggebieden met een helikopter. Ook hier geldt hetzelfde alarmnummer; 112.

Vanwege de minder aanwezige hulp in dit gebied raden we het sterk af deze reis te boeken als je een ziekte of aandoening hebt waarbij de mogelijkheid bestaat dat je hiervoor medische hulp nodig gaat hebben, bijvoorbeeld in het geval van diabetes en epilepsie. Ondanks dat de zorg- of reisverzekering wellicht wat kosten zullen dekken, dien je ook bijna altijd eigen risico te betalen en kan het zijn dan je niet alles vergoed krijgt. Indien je twijfelt, kun je ons het beste even mailen of bellen alvorens je boekt.

Ik reis alleen, ben ik de enige?

Je bent zeker niet de enige die alleen reist. Ongeveer 60% van onze reizigers reist alleen. De andere 40% reist samen met een vriend, een vriendin of een groepje. Ook mensen die samen reizen boeken natuurlijk bewust een groepsreis. Lees meer over de gemiddelde groepssamenstelling.

Hoe weet ik of een groepsreis iets voor mij is?

Groepsreizen zijn hartstikke leuk! Maar het is natuurlijk logisch dat je hier even over wilt nadenken als je dit nog nooit gedaan hebt. Het leuke aan de groepsreizen van Simi Reizen is dat je samen reist met leeftijdsgenoten. Lees meer op onze is een groepsreis iets voor mij? pagina.

Hoe werkt dat precies met de leeftijdsgroepen?

Deze groepsreis kan geboekt worden in de 18-25 en in de 24-32 leeftijdsgroep. Deze twee leeftijdsgroepen reizen bij deze reis standaard gecombineerd als één reisgroep. Je reist dus samen met mensen tussen de 18 en 32 jaar. Incidenteel kan het voorkomen dat iemand mee reist die iets ouder is.

Vliegen we samen in groepsverband?

Als je tijdig boekt reis je samen met je andere reisgenoten naar locatie. Indien je erg last minute boekt kunnen we dit helaas niet altijd meer garanderen vanwege het aantal beschikbare plekken in het vliegtuig. Door via Mijn Simi contact te leggen met je reisgenoten kunnen jullie afspraken maken voor het samen inchecken. De meeste groepen doen dit dan ook.

Hoe weet ik of kamperen iets voor mij is?

De beste manier om daarachter te komen is natuurlijk door het te proberen. Op onze kamperen voor de eerste keer pagina kun je wat handige tips vinden.

Wanneer is het handig om deze groepsreis te boeken?

We raden je aan om deze groepsreis tijdig te boeken. Niet alleen is tijdig boeken qua prijs vaak gunstiger, ook weet je dan zeker dat je plekje alvast vast ligt. 

Wat betekenen de gekleurde bolletjes bij de vertrekdata?

Onder het tabje 'data/prijzen' kun je de vertrekdata vinden van de Marokko groepsreis. Als er een geel bolletje bij de vertrekdatum staat gaat het om de tien laatste plekken en bij een oranje bolletje om de allerlaatste plekken. Zodoende kun je in de gaten houden of je snel je keuze dient te maken. Indien je met meerdere mensen samen wil reizen en er een oranje bolletje bij de vertrekdatum staat, informeer dan even bij ons of er nog voldoende plekken vrij zijn.

Kan ik ook kiezen voor het nemen van een optie?

Als je graag mee wilt met deze groepsreis Marokko is het mogelijk om direct een boeking te plaatsen, maar kun je ook kiezen voor het nemen van een optie. Hoe dit precies werkt kun je lezen op onze pagina een optie op een reis nemen. Een optie nemen is vooral handig wanneer je nog vrij moet regelen of als je nog heel even wil nadenken over de groepsreis. Weet je zeker dat je graag mee wilt? Dan kun je een boeking plaatsen. Een boeking is namelijk direct een definitieve boeking.

Zijn jullie aangesloten bij de SGR?

Op deze overeenkomst is inderdaad de garantieregeling van SGR van toepassing. Dit betekent dat jouw reissom op het moment dat je boekt volledig gegarandeerd wordt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Je kunt dus nooit je geld kwijt raken. Ook zijn we lid van de ANVR en het Calamiteitenfonds.

Ik heb geboekt, en nu?

Wat leuk dat je mee gaat met de Marokko groepsreis! Je ontvangt van ons een bevestiging van de geboekte reis per e-mail. Let op: Soms kan deze mail in de spam inbox verdwijnen. Controleer je gegevens in de boekingsbevestiging nog een keer goed. Maximaal vier weken voor vertrek ontvang je van ons inloggegevens voor Mijn Simi. Hier kun je gemakkelijk je restantbetaling voldoen via iDeal, je reisgenoten bekijken en samen een Whatsappgroep aanmaken en je vlucht- en vertrekinformatie bekijken. Indien je vragen hebt tussendoor, mag je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Meer informatie kun je vinden op onze geboekt, en nu? pagina.

Wat zijn praktische zaken om rekening mee te houden?

Als je op vakantie gaat is het altijd handig om even te kijken of je een visum dient aan te vragen, eventuele vaccinaties verplicht zijn of worden aanbevolen, of je een wereldstekker nodig hebt en of je een paspoort nodig hebt in plaats van je id-kaart. Al deze informatie kun je vinden op onze pagina over visa, inentingen en medicijnen. Voor de Marokko groepsreis geldt het volgende (controleer dit zelf ook nog even via Google voor vertrek):

  • Visum: niet nodig
  • Vaccinaties: DTP en hepatitis A worden aanbevolen, daarnaast zijn er persoonsgebonden adviezen (website ggd)
  • Wereldstekker: is niet nodig (informatie reisstekker)
  • Paspoort of id-kaart: paspoort die tot 6 maanden na vetrek uit Marokko geldig is
  • Valuta: Marokkaanse Dirham
  • Tijdsverschil: in Marokko is het 1 uur vroeger in de zomer (in de winter geen tijdsverschil)
  • Talen: Arabisch
  • Toiletten: In Marokko spoel je wc-papier niet door het toilet maar doe je dit in een prullenbakje. Neem voor de zekerheid tissues mee.

Welke verzekeringen dien ik af te sluiten?

Lees meer over onze kortlopende annuleringsverzekering en kortlopende reisverzekering.

We bieden de mogelijkheid een kortlopende reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. De kosten vind je bij het boeken van je reis in de berekening. Het afsluiten van een reisverzekering als je met ons mee reist is verplicht. Uiteraard staat het je vrij om deze elders af te sluiten, maar controleer goed het dekkingsoverzicht om te ontdekken of alle activiteiten die je gaat doen hieronder vallen. Een annuleringsverzekering afsluiten is op basis van je eigen afweging.

Wat moet ik allemaal meenemen?

Bekijk eens onze supportpagina regelen voor vertrek en kennismaken. Hier kun je een link vinden naar onze paklijsten pagina van de Marokko groepsreis (staat ook vermeldt in je vertrekinformatie). Onder het tabje 'bestemming' kun je nog wat tips vinden m.b.t. je kleding.

Hoe kan ik mij voorbereiden op de wandelingen?

We raden je zeker aan om voorafgaand de groepsreis Marokko enkele voorbereidingswandelingen te maken. Daarnaast zijn goed ingelopen wandelschoenen een must. Bouw je wandelingen rustig op en houd er rekening mee dat we in Marokko door de bergen gaan wandelen. Natuurlijk is het ook een mogelijkheid om samen met je reisgenoten deze voorbereidingswandelingen te maken. Zodoende leer je elkaar direct goed kennen! Indien je slechter te been bent of helemaal geen ervaring hebt met wandelen willen we je deze groepsreis helaas afraden. Afhaken is in de bergen namelijk geen optie.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van jullie groepsreizen?

Op de hoogte blijven van de avonturen van reizigers, nieuwtjes en nieuwe groepsreizen? Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief (+/- 6 keer per jaar een mail) en ons volgen op YouTube (voor aftermovies van groepsreizen) en Facebook en Instagram (voor 'live volgen van reisavonturen, reisfoto's en leuke nieuwtjes).

Is er wifi in Marokko?

Op de meeste plekken is gewoon wifi. In de bergen is dit echter niet altijd zo. Informeer dus thuisblijvers over dat je wellicht soms wat langer offline bent tijdens de groepsreis Marokko. De meeste databundels zijn niet geldig in Marokko. Je kunt dit controleren bij je provider.

Wat kan ik van de maaltijden verwachten? En kan ik meereizen als ik een allergie heb of dieet volg?

Een groot deel van de maaltijden zijn tijdens je Marokko groepreis inbegrepen bij je reissom. In Marokko maken ze vooral veel stoofpotten, met vlees, groenten of couscous. In Marokko wordt geen varkensvlees gegeten. Eet je vegetarisch? Dan kun je dit aan ons doorgeven in het boekingsformulier. Helaas kunnen we met andere allergieën en diëten geen rekening houden omdat de voorraden meegenomen worden de bergen in. Indien je glutenvrij eet moeten we je dan ook helaas deze groepsreis Marokko afraden, aangezien je daarbij zelf eten en pannen dient mee te nemen, wat erg onhandig is.

Ik gebruik medicijnen, heb ik een medische verklaring nodig?

Dat is geheel afhankelijk van welke medicijnen je gebruikt. Je kunt bij je huisarts navragen of je een medische verklaring nodig hebt voor deze bestemming. Vraag de verklaring, indien je deze nodig hebt, tijdig aan. Vergeet daarnaast niet om bijzonderheden aan te geven in het boekingsformulier

Waar moet ik rekening mee houden m.b.t. corona?

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de toegangseisen om het vakantieland binnen te mogen reizen en om aan het programma te kunnen deelnemen. Via de website van Nederland Wereldwijd kun je de regels m.b.t. de toegangseisen controleren. Controleer zelf goed of je aan alles voldoet en of je nog eventuele acties moet ondernemen. Ook of een boosterprik noodzakelijk is. Zie ook het kopje 'informatie rondom corona' onder het tabje belangrijk voor meer informatie m.b.t. corona. Via je vertrekinformatie brengen we je enkele weken voor vertrek op de hoogte van de geldende regels.