Weten welke reis bij jou past? Doe de quiz! Sluit je aan bij avontuurlijke groepsreizen voor reizigers tussen de 18 en 32 jaar. 

Lastminute singlereizen en jongerenreizen

Kosten ter plekke Ierland reizen

Ierland is een fantastische reisbestemming als je graag de natuur induikt, historische steden en kastelen wilt bezoeken, hoge kliffen wilt aanschouwen, en je de avond graag afsluit in een gezellige pub. Met Simi kun je mee met een gezellige en gevarieerde 10-daagse rondreis Ierland. Hoewel ontzettend veel al is inbegrepen bij je reissom, is er altijd wel sprake van kosten ter plekke. Kies je voor Simi, dan boek je je jongvolwassenen groepsreis standaard inclusief vluchten, verblijf en een excursiepakket. Wat verder precies wel en niet is inbegrepen, kun je vinden op de reispagina van de Ierland groepsreizen onder het kopje 'inbegrepen'.  

Bij kosten ter plekke Ierland kun je bijvoorbeeld denken aan de kosten voor souvenirs, drankjes, maaltijden, fooien en eventuele optionele activiteiten. Dit kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Op deze pagina over de kosten ter plekke van Ierland geven we de gemiddelde kosten ter plekke Ierland aan van onze reizigers en geven we antwoord op de volgende vragen:

  • Is Ierland een duur land?
  • Hoe zit het met de munteenheid en betalen in Ierland?
  • Hoe kan ik het beste geld opnemen in Ierland?
  • Wat is gebruikelijke fooi in Ierland?
  • Wat zijn de kosten van eten en drinken in Ierland?

Is Ierland een duur land?

Ierland is beslist geen goedkoop vakantieland. Voor boodschappen in de supermarkt en een drankje op een terras ben je meer kwijt dan in Nederland. Houd er rekening mee dat alles gemiddeld ongeveer 5% tot 10% duurder is. Per product of dienst kan het percentage uiteraard wel verschillen. Dus waar het ene product in de supermarkt misschien 15% duurder is, is het andere product weer 10% goedkoper dan in Nederland.

Ook van plek tot plek kan hier nog verschil in zitten. Zo zijn de drankjes in een pub in Dublin juist vaak weer goedkoper dan in Amsterdam, maar de boodschappen zo'n 20% tot 30% duurder. Maar vergelijk je Cork met bijvoorbeeld Hengelo, dan ben je misschien iets meer kwijt voor een drankje in Ierland, maar zijn de boodschappenprijzen weer lager dan in Dublin. 

Alles komt alles neer op keuzes maken. Hoewel je in Nederland waarschijnlijk niet elke avond uit eten gaat, is dat voor jou misschien de normaalste zaak op aarde als je op vakantie gaat en spaar je hier graag wat exta's voor. Dit verschilt van persoon tot persoon. Maar ook: Kies je voor een lekkere maaltijd in een pub aan de bar, of bezoek je een restaurant? Drink je elke dag meerdere drankjes in de pub, of wissel je dit af met wat verkoelende flesjes frisdrank uit de supermarkt? Je maakt het zo goedkoop of duur als je zelf wilt. 

Munteenheid en betalen Ierland groepsreis

In Ierland wordt betaald met de euro. Geen gedoe met omrekenen dus. In principe kun je probleemloos met je Nederlandse pinpas betalen in Ierland in de supermarkten, pubs en restaurants. Je kunt eventueel overwegen om als back-up betaalmiddel een creditcard mee te nemen. Visa en Mastercard worden bijna overal geaccepteerd. Geld opnemen met je pinpas is meestal voordeliger dan geld opnemen met je creditcard in verband met de transactiekosten. Dit is een geldbedrag van vaak enkele euro's dat de lokale bank rekent om geld op te nemen.

Let op: Indien je optionele activiteiten wilt ondernemen in Dublin, bijvoorbeeld de Jameson tour wilt doen of een bezoek wilt brengen aan the Book of Kells, heb je vaak een creditcard nodig als je online wilt reserveren. 

Om bovenstaande reden is het niet mega praktisch om elke keer bedragen van 20 euro op te nemen. We raden aan om continue ter plekke rond de 50 tot 100 euro aan contant geld bij je te hebben. Dat is genoeg als je ergens een hapje wilt eten of een souvenirtje wilt scoren en je niet kunt betalen met de pinpas, maar doet minder zeer als je het verliest dan enkele honderden euro's. Echter is dit een advies, dus doe vooral waar je je zelf prettig bij voelt. 

Niet overal is betalen met de pinpas even gebruikelijk en soms is het met contant geld makkelijker afrekenen als jullie gezamenlijk ergens een hapje gaan eten. Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van of jullie alles liever met contant geld afrekenen of samen een Wiebetaaltwat groep aanmaken (tip!). Niet kunnen betalen met de pinpas is vooral zo bij bijvoorbeeld kleinere eetzaakjes of souvenirwinkels.

Ierland groepsreis geld opnemen

In Ierland zijn voldoende pinautomaten te vinden. Elke grote stad of elk groot dorp heeft meerdere pinautomaten waar je uit kunt kiezen. Ook de kleinere dorpjes hebben vaak wel een pinautomaat (maar niet altijd). Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alvast wat contant geld uit Nederland mee te nemen. Het voordeel van dat je in Ierland kunt betalen met de euro, is natuurlijk dat je dit geld ook in Nederland weer kunt uitgeven zonder dat je het hoeft terug te wisselen. 

Ierland en fooi geven

Je kunt fooi geven in Ierland vergelijken met fooi geven in Nederland. Het is niet verplicht, maar het wordt zeker gewaardeerd. Als de service dus heel goed is, is het eigenlijk wel gebruikelijk om dit te doen. Je kunt het volgende een beetje aanhouden:

  • In restaurants in Ierland is een fooi van 10% tot 15% redelijk gebruikelijk, zeker als de service heel goed is. Let op: In sommige restaurants wordt standaard 10% tot 15% aan servicekosten toegevoegd aan de rekening (net als in de Verenigde Staten). In dat geval dien je deze kosten wel te betalen, maar hoef je natuurlijk niet nog extra fooi te geven. Controleer dus even goed de bon voordat je bepaalt of je fooi geeft.
  • In pubs is het minder gebruikelijk om fooi te geven en hoeft dit niet. Als de service heel goed is wordt het natuurlijk wel gewaardeerd. Rond de 10% is prima, maar je kunt ook wat wisselgeld achterlaten.

De lokale gids en chauffeur waardeert het uiterlijk ook enorm om een fooi te krijgen aan het einde van de reis. Ga uit van ongeveer 2 á 3 euro per dag per persoon, afhankelijk van hoe je alles vond. 

Kosten eten en drinken Ierland

Op de reispagina van de rondreis Ierland kun je onder het tabje inbegrepen bekijken welke maaltijden precies inclusief en exclusief zijn. Hieronder kun je de gemiddelde prijzen van Ierland vinden. In grotere steden en zeker in de beroemde pubs zoals de Temple Bar in Ierland kan het gerust voorkomen dat je één derde tot meer dan de helft meer moet betalen. In kleinere vissersdorpjes bijvoorbeeld kunnen de prijzen weer meer gunstig uitvallen.

Voor de lunch zal de Simi host aangeven of er gelegenheid is om ergens onderweg in een pub te eten of dat het raadzaam is om een supermarkt te bezoeken voor een lunch to go. Door een bezoek aan een pub af te wisselen met wat verse broodjes uit een supermarkt, zul je zien dat de kosten ter plekke Ierland ook weer lager uitvallen.

Ontbijten en lunchen in Ierland

  • Broodje bij een bakkertje of lunchzaak: circa 4 tot 8 euro
  • Broodje of salade in een pub: circa 8 tot 13 euro
  • Verse broodjes uit de supermarkt: circa 0,50 tot 1 euro per broodje
  • Pakje salami uit de supermarkt: circa 2 tot 4 euro

Avondmaaltijd in Ierland

  • Gemiddelde maaltijd in een pub: circa 10 tot 20 euro
  • Gemiddelde maaltijd in een restaurant: circa 20 tot 50 euro, sterk afhankelijk van wat je neemt
  • Fish and chips to go: circa 8 tot 12 euro (in de pub circa 10 tot 20 euro)
  • Maaltijd bij een fastfoodrestaurant: circa 6 tot 15 euro
  • Traditionele Ierse stoofpot in een pub: circa 12 tot 18 euro

Drinken in Ierland

  • Een flesje frisdrank uit de supermarkt: circa 1,50 tot 2,50 euro
  • Een kop koffie in een zaakje: circa 2 tot 4 euro
  • Een pint bier in een pub: circa 4 tot 6 euro
  • Een wijntje in een pub: circa 5 tot 8 euro
  • Een glas frisdrank in een pub: circa 2,50 tot 4 euro

Optionele activiteiten groepsreizen Ierland

Hoewel bij veel verschillende reizen reizigers het leuk vinden om nog wat extra's te ondernemen, zien we dat niet veel gebeuren in Ierland. Als je kiest voor de rondreis Ierland met Simi, kies je voor een groepsreis Ierland met een mooi gevuld reisprogramma. In plaats van een optionele activiteit boeken, kiezen veel reizigers ervoor om samen te relaxen in een parkje, door de stad of het dorpje te wandelen, een spelletje te spelen in het hostel, samen na te kletsen over de dag en samen ergens een hapje te gaan eten of een drankje te doen.

Uitzondering daarop is het bezoek aan Dublin. Hieronder staan wat populaire optionele activiteiten op een rijtje aangegeven die reizigers graag doen, met daarbij de tarieven (let op: uiteraard onder voorbehoud van wijzigingen vanuit de aanbieders). Hoeveel optionele activiteiten je kunt doen is afhankelijk van de vliegtijden en de drukte op de weg.

  • Bezoek aan the Book of Kells: circa 22 euro
  • Tour door distilleerderij Jameson: diverse tours beschikbaar, vanaf 26 euro voor een tour inclusief proeverij
  • Tour Guinness brouwerij: diverse tours beschikbaar, vanaf 20 euro voor alleen een tour en 28 euro voor een tour plus proeverij

Twee tips met betrekking tot optionele activiteiten Ierland:

  • Ben je nog student? Neem dan zeker je studentenkaart mee. Vaak kun je dan genieten van korting.
  • In Ierland geniet je vaak van vroegboekkorting als je de activiteit van tevoren online via de site vastlegt. Bij diverse tours is dit dus een meer voordelige optie dan betalen aan de deur, plus je weet dat er een plekje voor je is vrijgehouden.

Totaal overzichtje kosten ter plekke Ierland

De kosten ter plekke zijn, zoals je hebt kunnen lezen, enorm afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt. Natuurlijk snappen we dat het prettig is om een gemiddelde te lezen voor een indicatie. Daarom kun je hieronder een totaal overzichtje vinden van de gemiddelde kosten Ierland tijdens een groepsreis Ierland. Maar nogmaals, is het bedrag wat je daadwerkelijk uitgeeft dus afhankelijk van je eigen uitgavenpatroon. In de onderstaande berekening nemen we alle hoofdmaaltijden mee. Echter kun je de inbegrepen maaltijden (zie reispagina voor in hoeverre van toepassing) hiervan aftrekken.

  • Gemiddelde kosten ontbijt en lunch: gemiddelde kosten van 10 euro per dag
  • Gemiddelde kosten diner: gemiddelde kosten van 18 euro per dag
  • Gemiddelde kosten fooien chauffeur en gids: gemiddelde kosten van 2,50 euro per dag
  • Gemiddelde kosten overige fooien: gemiddelde kosten van 2 euro per dag
  • Optionele activiteiten: we gaan voor het gemak even uit van één optionele activiteit van eenmalig 23 euro

Als we dit allemaal bij elkaar optellen kom je uit op de dagelijkse kosten per persoon van 32,50 euro en 23 euro aan eenmalige kosten. Stel, de rondreis Ierland duurt 10 dagen, dan kom je uit op een totaalbedrag van 348 euro en een gemiddeld bedrag van afgerond 35 euro per dag. Tel hier altijd wat extra's bij op voor de zekerheid en houd ook nog iets apart voor eventuele souvenirs.

Let op: De informatie op de desbetreffende reispagina is het meest up to date en altijd leidend qua informatie. Deze pagina is bedoeld om je een beetje achtergrondinformatie te geven dat nuttig kan zijn voor jouw groepsreis. Hoewel we ons best doen om alle informatie up to date te houden, kan het zijn dat en prijswijzigingen optreden op de bestemming. Hier kun je geen rechten aan ontlenen.