menu
Egypte, het land van Farao's en piramides. Een land dat tot de verbeelding spreekt en waar ontzettend veel valt te ontdekken. Van de tempels langs de Nijl tot de iconische Grote Piramide van Gaza, de geschiedenis van Egypte is fascinerend.
Bekijk hieronder het reisaanbod van rondreizen Egypte.
Dit zijn de grootste hoogtepunten van Egypte. Bekijk op de reispagina welke hoogtepunten en bezienswaardigheden je gaat bezoeken tijdens een Egypte rondreis.
1. Piramides van Gizeh en de Sfinx
De indrukwekkende piramides van Gizeh zijn misschien wel het eerste waar je aan denkt bij het land Egypte. De drie iconische piramides, waaronder de Piramide van Cheops, zijn meer dan 4.500 jaar geleden gebouwd en maken deel uit van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Ontdek hier de oude grafmonumenten voor de farao’s, bewonder de hiërogliefen en het wereldberoemde kalkstenen monument: de Sfinx.
De Sfinx, een 45 meter lange leeuw met poten van 15 meter lang, is uitgehouwen in een natuurlijke rotsformatie. Een spannend bouwwerk, want nog steeds weet niemand exact hoe deze ooit is ontstaan. Daarnaast denken archeologen dat er onder de sfinx nog ruimtes zijn, echter zijn deze nog nooit bezocht.
2. Abu Simbel
Abu Simbel bestaat uit twee tempels die farao Ramses II ooit voor zichzelf en zijn vrouw Nefertari liet uithakken. De vier gigantische beelden van Ramses II, die de grote tempel bewaken, zullen een onuitwisbare indruk achterlaten. De tempel die ter ere van Nefertari is gebouwd, is iets kleiner, maar zeker niet minder indrukwekkend. Een bezoek aan Abu Simbel is dan ook meer dan de moeite waard tijdens een rondreis Egypte.
3. Caïro
De bruisende hoofdstad Caïro is voor veel reizigers het startpunt van een rondreis Egypte. Bezoek de Bazaar Khan El-Khalili, de grootste Arabische markt ter wereld. Een andere aanrader in Caïro is het Egyptisch Museum, het oudste archeologische museum in het Midden-Oosten. Je kunt hier duizenden oudheden bewonderen, waaronder mummies en de schatten van de graftombe van Toetanchamon, die gevonden zijn tijdens opgravingen. Verder is Caïro een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan de Piramides van Gizeh.
4. Luxor en Vallei der Koningen
Luxor, vroeger Thebe genoemd, vormt het hart van de Egyptische beschaving. De Vallei der Koningen ligt in de heuvels van Luxor en is een begraafplaats waar vroeger de farao’s van het Nieuwe Rijk werden begraven. Je vindt hier meer dan 60 grafkamers, waaronder die van Toetanchamon, Amenhotep en Ramses II. Veel van de grafkamers met schatten zijn helaas geplunderd, maar zijn verder nog goed intact met prachtige muurschilderingen.
5. Nijlcruise
Een nijlcruise is een absolute must tijdens een Egypte rondreis. Tijdens een ontspannen cruise of Felucca-tocht van Aswan naar Luxor heb je onderweg de mogelijkheid om iconische tempels te bezoeken, zoals de Kom Ombo Tempel en de Philae Tempel. Een ontspannen manier om eeuwenoude tempels en monumenten te bezoeken, terwijl je onderweg geniet van het prachtige uitzicht.
In Egypte heerst grotendeels een woestijnklimaat, in het uiterste noorden heerst een mediterraan klimaat. Egypte heeft hete zomers, milde winters en weinig neerslag. Vooral in het binnenland, in steden als Luxor en Aswan, kunnen de temperaturen hoog oplopen. In het woestijngebied kunnen de temperaturen op een dag sterk variëren, zo kan er tussen dag en nacht wel een verschil van 20 graden zijn.
Egypte is een ideale bestemming om naartoe te reizen van november tot en met maart, met temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Ook tijdens deze maanden zijn er veel zonuren, waardoor een rondreis Egypte uitstekend mogelijk is. Deze gemiddelde dagtemperaturen kun je vergelijken met de temperaturen tijdens een Nederlandse zomer. Tussen april en oktober liggen de gemiddelde temperaturen overdag rond de 30 graden, maar in de zomermaanden kan dit oplopen tot wel 40 graden of hoger. Houd je niet van extreme hitte? Dan raden we aan om Egypte op een ander moment in het jaar te bezoeken.
Over het algemeen is de beste reistijd voor Egypte in het voor- en najaar. In deze maanden is het niet te heet, is het nog steeds een zonzekere bestemming en valt er weinig tot geen neerslag. Ideale omstandigheden voor het verkennen van tempels, piramides en andere archeologische bezienswaardigheden tijdens een rondreis Egypte.
Egypte kent een rijke geschiedenis met een eeuwenoude cultuur die duizenden jaren teruggaat. De Egyptische cultuur kent invloeden van de oude Egyptische beschaving, het islamitische erfgoed en de mediterrane invloeden. Dit samen zorgt voor een unieke mix van architectuur, tradities en levenswijzen.
De geschiedenis van Egypte staat wereldwijd bekend, mede door de farao’s, piramides en hiërogliefen. Veel erfgoed hiervan is hedendaags nog steeds te bewonderen, zoals de Sfinx, Abu Simbel en de piramides van Gizeh. Hierdoor is Egypte een geliefde bestemming onder liefhebbers van geschiedenis en archeologie.
De oude Egyptenaren geloofden in meerdere goden en godinnen. De Egyptische mythologie beïnvloedde vrijwel elk aspect van het dagelijks leven, met honderden goden die elk hun eigen rol en betekenis hadden. Deze goden werden vaak afgebeeld als een combinatie van mens en dier, iets wat tijdens een rondreis Egypte nog steeds zichtbaar is in onder andere de schilderingen in de oude graftomben. Doordat de oude Egyptenaren geloofden in het leven na de dood, ontstonden praktijken zoals de bouw van piramides en mummificatie.
Tegenwoordig is de meerderheid van de Egyptische bevolking moslim, waardoor de Islam een centrale rol speelt in de cultuur van het land. Deze invloed is zichtbaar in de moskeeën, medina’s en traditionele markten (souks). Verder is gastvrijheid een belangrijke waarde in deze cultuur. Tijdens een rondreis Egypte zul je merken dat Egyptenaren vriendelijke en behulpzame mensen zijn.
Muziek en dans zijn ook belangrijke aspecten van de lokale cultuur. Traditionele muziek maakt gebruik van snaarinstrumenten, fluiten en trommels. In het oude Egypte werd muziek gezien als manier om vreugde te vieren en zorgen te vergeten. Een wereldwijde bekende dans die veel in Egypte voorkomt, is de buikdans, die nog steeds een belangrijke rol speelt bij culturele optredens en vieringen.
Egypte bestaat voor maar liefst 94%(!) uit woestijn, waarvan de Sahara de bekendste is. De woestijnen in Egypte zijn nauwelijks begroeid, er zijn hier bijna geen planten te vinden, waardoor het landschap vrij kaal is. Wel komen er op sommige plekken in de woestijn waterbronnen of oases voor. Rondom deze oases is er wel enige begroeiing, bestaande uit gras, palmbomen, struiken en cactussen. Andere plantensoorten die voorkomen dankzij de aanwezigheid van waterbronnen zijn vijgenbomen, acacia’s en dadelpalmen.
De aanwezigheid van de beroemde Nijl rivier, ook wel de levensader van Egypte genoemd, zorgt voor een vruchtbaar landschap in de Nijlvallei. In dit gebied kun je, in tegenstelling tot de woestijn, diverse gewassen en bomen vinden, zoals suikerriet, granen, katoen, granaatappelbomen, eucalyptusbomen en vijgenbomen. In de Nijlvallei leven veel vogelsoorten, waaronder ooievaars, pelikanen, reigers en diverse roofvogels. Ook de heilige ibis wordt vaak gespot in de Nijldelta. In het zuiden van de Nijl, bij de grens met Soedan, leeft ook de Nijlkrokodil in de rivier. De oude Egyptenaren beschouwden de nijlkrokodillen zelfs als heilige dieren, ze werden gezien als een teken van vruchtbaarheid doordat ze verschenen in de regentijd.
In het Sinaïgebergte vind je bergachtig gebied. Dit gebied op het Sinaï-schiereiland staat vooral bekend om de berg Sinaï, hier ontving Mozes de Tien Geboden. De woestijnbergen van het Sinaïgebergte bestaat uit kloven en ruige rotsformaties. Een compleet ander landschap dan in de rest van Egypte.
Langs de kust van de Rode Zee, in het oosten van Egypte, vind je prachtige zandstranden en een zee vol koraalriffen en diverse zeedieren. Als je een liefhebber bent van duiken, zijn de badplaatsen Sharm-el-Sheikh en Hurghada uitstekende bestemmingen voor een Egypte rondreis. Naast de Rode Zee, zijn er ook kustgebieden te vinden aan de Middellandse Zee, de Golf van Aqaba en de Golf van Suez.