10 must sees in Lissabon

10 must sees in Lissabon

Groepsreizen Europa Tips en adviezen

Tijdens een onvergetelijke groepsreis door Portugal, zul je ook een aantal dagen in de hoofdstad van Portugal verblijven, namelijk Lissabon! Deze bruisende stad wordt gekenmerkt als een van de mooiste hoofdsteden van Europa en staat bekend om haar levendige straten, vele kleuren, gezellige cafes en een boel geschiedenis vermengd met moderniteit. Ofwel: Lissabon heeft voor iedereen wat te bieden. We hebben een aantal hoogtepunten voor je verzameld welke je dus absoluut niet wilt missen als je je in deze veelzijdige stad bevindt.

Santa Justa-Lift

De Santa Justa-Lift of ook wel de Elevador de Santa Justa genoemd is een 45 meter hoge lift waar je als je eenmaal boven bent op het uitkijkplatform, kunt genieten van een panoramisch uitzicht over Lissabon. De lift heeft een bijzondere architectuur en doet in eerste instantie een beetje denken aan de stijl van de Eiffeltoren. Een ritje in de lift kost overigens wel 6eu.

De wijk Alfama

Een bezoekje aan de wijk Alfama is zeker de moeite waard! Het is een van de meest karakteristieke en charmante delen van Lissabon en tevens ook de oudste wijk van de stad. Alfama is namelijk een van de weinige wijken die grotendeels overeind is blijven staan na de aardbeving van 1755. Hierdoor heeft het zijn historische uitstraling behouden, wat te zien is aan de smalle straatjes, vele trappen en kleurrijke huizen.

Tramlijn 28

Als je aan Lissabon denkt, denk je aan dat gele treintje die over de heuvels van de stad raast, toch? Het is dan ook zeker een aanrader om een ritje te maken in het gele trammetje welke ook wel tramlijn 28 wordt genoemd. Deze welbekende gele tram rijdt door verschillende bekende wijken, zoals Alfama Graça, Estrela en Baixa en op elke hoek van de straat kun je er opstappen. Tijdens zo'n ritje in deze tram kom je langs diverse bekende bezienswaardigheden. De klassieke houten elementen zorgen ervoor dat alles piept en kraakt en al helemaal in de avond (aanrader!) lijkt het net alsof je in een attractie zit. Wanneer je dan de steile heuvels en smalle straatjes passeert kun je dit al een avontuur op zich noemen.

Toren van Bélem

De Toren van Belém (Torre de Belém) staat symbool voor de Portugese maritieme geschiedenis. De toren werd gebouwd tussen 1514 en 1520 en is oorspronkelijk bedoeld als een verdedigingsfort om de ingang van de rivier de Taag te bewaken en de stad Lissabon te beschermen tegen indringers. Naast dat diende het ook als een ceremonieel poortgebouw voor de ontdekkingsreizigers die vanuit Lissabon vertrokken tijdens de Portugese ontdekkingsreizen.

Vandaag de dag wordt de Toren van Bélem veel bezocht door toeristen. Je kunt als bezoeker namelijk naar binnen en dwalen door de verschillende etages. Met als kers op de taart het prachtige uitzicht vanaf de bovenste verdieping. De toren staat vlakbij de oever van de Taag, omringd door mooie tuinen en wandelpaden. Je hebt overigens wel een ticket nodig om naar binnen te kunnen.

Praça de Comércio

Praça de Comércio (Plein van de Handel) is een van de meest indrukwekkende pleinen van Lissabon. Dit plein speelt een belangrijke rol in de geschiedenis en het leven van de stad. Het plein is namelijk gebouwd op de plek waar destijds, voor de aardbeving in 1755, het voormalige Koninklijk Paleis stond. Het ‘nieuwe’ indrukwekkende plein ligt aan rivier de Taag en werd ontworpen als een symbool van wederopbouw. Vandaar de naam ‘Praça do Comércio’ omdat het werd opgezet als een handelsdistrict en bedoeld was om de welvaart van de stad en het Portugese rijk te vieren.

LX Factory

LX Factory wordt gezien als een van de meest creatieve hotspots van Lissabon. Je vindt er verschillende restaurants en boetiekjes, maar ook verschillende kunstuitingen in de vorm van muurschilderingen. Naast alle toeristen die er een kijkje nemen, zijn er ook veel locals te vinden die hier veel tijd doorbrengen.

Destijds werd het terrein gebruikt voor diverse textiel-, voedingsmiddelen- en drukkerijbedrijven. Je ziet er dan ook veel industriële gebouwen die decennialang werden gebruikt voor productie, maar na een periode van verwaarlozing in de late 20e eeuw, werd het in 2008 een nieuw leven ingeblazen toen er een creatieve ruimte voor kunst, cultuur en ondernemerschap van werd gemaakt. 

Kasteel van São Jorge

Dit historische kasteel ligt op een heuvel, dus je zult wel eerst even moeten klimmen. Eenmaal boven heb je als bezoeker de mogelijkheid om te genieten van de goedbewaarde muren, torens en bizar mooie uitzichten over de stad. Ofwel: de toren is een must-see voor als je meer wilt ontdekken over de rijke geschiedenis van Lissabon en wilt genieten van de beste uitkijkpunten van de stad.

Umbrella Alley

Umbrella Alley, ook bekend als Calle Rosa is een kleurrijke en unieke straat waar tientallen paraplu's boven een roze gekleurde straat hangen. Zeker de moeite waard om even langs heen te lopen wanneer je die perfecte Insta foto wilt maken. Het oorspronkelijke idee achter het ‘kunstwerk’ is een plek met schaduw bieden op de dagen dat het ontzettend warm is de stad.

Parque Eduardo VII

Parque Eduardo VII is een van de meest populaire parken in Lissabon. Het park ligt aan het einde van de straat Avenida da Liberdade, de duurste winkelstraat van de stad. Het park is een groot stuk groen in het midden van de stad en een uitstekende plek om lekker even te ontsnappen aan de drukte. Overigens heb je op het hoogste punt een prachtig uitzicht op rivier De Taag.

Praça de Rossio

Praça de Rossio, afgekort als Rossio, wordt ook wel het kloppende hart van Lissabon genoemd. Dit historische plein, met zijn kenmerkende golvende Portugese tegels en levendige sfeer, is echt de moeite waard om even te bekijken. Overigens is de kans groot dat je er onbewust al langskomt, want het grote station Rossio ligt hier namelijk ook aan. Verder is Praça de Rossio een populaire ontmoetingsplek waar je veel gezellige cafeetjes en restaurants kunt vinden. Leuk om hier een dagje in de stad af te sluiten dus!

 

Zoals je ziet valt er dus genoeg te doen en te zien in Lissabon. Één ding is in ieder geval zeker: de stad heeft voor iedereen iets te bieden. De rondreis door Portugal brengt je natuurlijk nog op een heleboel andere mooie plekjes. Dus ben je nieuwsgierig naar het volledige programma? Bekijk dan de groepsreis door Portugal.