Onze ervaringen en tips voor Zuid-Afrika

Onze ervaringen en tips voor Zuid-Afrika

Verre groepsreizen

In 2025 is het zover, je kunt met Simi mee op groepsreis Zuid-Afrika! Wij hebben dit fantastische land alvast voor je bezocht om je goed te kunnen informeren over alle ins en outs. We vertellen je in dit blog meer over onze ervaringen met het land, de cultuur, natuur, het weer, het eten en nog veel meer. We weten zeker dat je na het lezen van dit blog meteen zin hebt om te boeken!

Onze ervaring met de veelzijdigheid van Zuid-Afrika

Hetgeen wat ons het meeste opviel was hoe veelzijdig Zuid-Afrika is, in vele aspecten. Het landschap bestaat uit witte stranden en uitgestrekte vlaktes maar ook uit dichte bossen, ruige bergen en zelfs woestijnachtige gebieden. Hierdoor is ook het aanbod aan activiteiten heel divers. Van surfen aan de zuidkust tot safari's in het Kruger Park: er is voor ieder wat wils. Ook op cultureel gebied is de diversiteit enorm. Zo zijn er in Zuid-Afrika maar liefst 11 officiële talen en kent iedere bevolkingsgroep weer een andere gewoonten, kleding en muziek. 

Je zult zien dat naarmate je op rondreis gaat door het land je steeds weer in een heel ander gebied terechtkomt met andere natuur, activiteiten, talen en mensen. Dit maakt een singlereis Zuid-Afrika enorm interessant voor als je op zoek bent naar een diverse rondreis.

Onze ervaringen met het eten

Zuid-Afrika is vergeleken met andere Afrikaanse bestemmingen een duur land. In vergelijking met Europa is Zuid-Afrika echter hartstikke goedkoop. Je betaalt voor een ontbijt rond de 4 euro en voor zo’n 25 euro kun je chique uit eten.

Zuid-Afrika kent een grote verscheidenheid aan gerechten. Je vindt er lokale gerechten maar ook veel westerse restaurants. In grote steden zoals Kaapstad is de keuze enorm. Verzin een gerecht en het is daar te vinden. Je hoeft je westerse lievelingsmaaltijden dus niet te missen. Reis je wat verder naar de oostkust dan zal het eten iets lokaler worden. Helemaal in bijvoorbeeld het Kruger Park en Swaziland zijn de faciliteiten wat beperkter. Maar ook het lokale eten in Zuid-Afrika is super lekker! 

Erg typisch voor Zuid-Afrika is een braai. Dit is eigenlijk een soort van barbecue zoals wij het kennen. Braaien is enorm populair onder de Zuid-Afrikanen. Dit doen ze regelmatig met grote groepen familie en vrienden en dat is een hele happening. Iets wat altijd op de barbecue te vinden is, is de boerewors. In de supermarkten is vlees dan ook hartstikke goedkoop. Uiteraard zul je tijdens de groepsreis Zuid-Afrika dit fenomeen ook meermaals meemaken. Een ander typisch gerecht van Zuid-Afrika is bobotie. Dit is een gehaktschotel bereid met chutney. Zeker lekker om te proberen! Daarnaast heeft Zuid-Afrika nog allerlei andere typische gerechten. Leuk om te proberen is de biltong. Dit is een soort gedroogd vlees en koop je overal in de supermarkt. Een ideale snack! En als je je afvraagt of dat nou van de bil of de tong komt, het komt van de bil. Tot slot kun je er struisvogel eten, zoals je op de foto hieronder ziet. Een aanrader wat ons betreft!

Wat vonden wij van de taal?

Zuid-Afrika heeft maar liefst 11 officiële talen. In ieder gebied spreken ze weer een andere taal en in sommige gebieden lopen de talen ook door elkaar heen zoals in de West-Kaap. Omdat iedereen een andere taal spreekt, spreekt ook iedereen Engels. Dit is dan ook de officiële taal van de overheid. Je kunt je dus altijd verstaanbaar maken. Wel heeft men een zwaar accent en moet je soms dus goed luisteren. Natuurlijk is het altijd leuk om je te verdiepen in de lokale taal en cultuur en alvast wat woordjes te leren. Onze tip: lees je wel goed in om te ontdekken in welk gebied wat gesproken wordt. Het is natuurlijk zonde als je Zulu leert, terwijl je alleen maar in gebieden waar Xhosa's wonen komt. ;) 

Een deel van de bevolking, en dan vooral de witte mensen, spreekt Afrikaans. Deze taal lijkt echt enorm veel op het Nederlands en kun je ook heel goed begrijpen als je het leest. Echter is het verstaan wat lastiger. Je zult bepaalde woorden oppikken maar het hele gesprek begrijpen is toch wat lastiger. Afrikaans is een dochtertaal van het Nederlands en werd vroeger ook wel Kaaps-Hollands genoemd.

Wij vonden de leukste taal toch wel Xhosa. Dit is een kliktaal waarbij mensen dus klikkende geluiden maken tussen het praten door. Het is een van de moeilijkste talen van Zuid-Afrika omdat de klikgeluiden moeilijk zijn om te maken en ook iedere klik weer een andere betekenis heeft. Kijk dus zeker niet raar op als je om je heen allerlei klikgeluiden hoort. Deze taal is moeilijk uit te leggen en moet je eigenlijk gewoon horen om te weten waar we het over hebben!

Wat vonden wij van de natuur?

De natuur van Zuid-Afrika is echt prachtig en dus erg divers. Veel gebieden, vooral in de West-Kaap rondom Kaapstad, deden ons enorm denken aan Europa. Denk bijvoorbeeld aan de heuvels in Toscane of de wijnvelden in Frankrijk.

Wanneer je een dagtrip gaat maken naar Kaap de Goede Hoop, onder Kaapstad, zie je een hele ruige natuur. Daar zijn echte ruige bergen en een wilde zee. In Kaapstad zie je dan weer de prachtige Tafelberg en mooie witte stranden met blauwe wateren. In Tsitsikamma vind je een prachtig Nationaal Park en in het Krugerpark is het natuurlijk ook adembenemend mooi. Daar is enorm veel flora en fauna en vind je echt de Afrikaanse natuur zoals je het in de films ziet. Ook rijd je de Panorama Route waar je echt je ogen zult uitkijken bij de viewpoints. Kortom, de groepsreis Zuid-Afrika is het echt waard als je naar een land wilt waar je kunt genieten van prachtige natuur.

Onze ervaringen met de cultuur

Zuid-Afrika heeft een rijke cultuur die afstamt van verschillende bevolkingsgroepen. Voordat je naar Zuid-Afrika gaat is het goed om je even in te lezen in de Apartheid. Dit heeft namelijk een grote rol gespeeld in het land en de effecten daarvan zie je nu nog steeds terug. 

De Apartheid was de rassenscheiding tussen blanke en negroïde mensen in Zuid-Afrika in de periode van 1948 tot 1990. De blanke mensen zagen zich als beter ras dan de negroïden waardoor er erg veel racisme was en er allerlei regels kwamen voor de negroïde bevolkingsgroepen. Nelson Mandela werd ook wel bekend door zijn opstand tegen de Apartheid. 

Omdat de Apartheid dus pas in 1990 is afgeschaft zit dit leed nog erg diep bij vele locals. En dat kun je zeker merken. Ondanks dat het is afgeschaft zie je nog steeds een groot verschil tussen de verschillende rassen en leven de twee veelal gescheiden van elkaar. Zo zijn het vaak blanke mensen die in restaurants zitten, en zijn het alleen maar negroïde mensen die bedienen. Dat kan soms best wel verkeerd aanvoelen, al zien de locals dit zelf niet altijd zo. Rijk en arm staan echt nog pal tegenover elkaar. Zo heb je mooie rijke buurten maar is er nog geen 3 km verderop een grote sloppenwijk te vinden. Deze wijken noemen ze ook wel townships. 

Wij denken dat het goed is om je een beetje in te lezen in de geschiedenis als je meegaat met de singlereis Zuid-Afrika. Ook willen we als tip meegeven om niet zomaar over de Apartheid te beginnen bij locals omdat het voor sommige mensen, voornamelijk ouderen, nog erg diep zit. Sommige praten er heel makkelijk over en anderen kan het juist afschrikken.

Wat je wilt weten over het weer

In Zuid-Afrika zijn de zomers en winters zijn net andersom dan in Nederland. Wanneer het bij ons zomer is, is het daar dus winter en andersom. Ook heeft elk gebied weer een ander klimaat, waardoor het altijd ergens in het land een geschikte periode is om te reizen. Goed om te weten is dat de Zuid-Afrikaanse winters een stuk milder zijn dan hier in Nederland.  's Nachts wil het nog wel eens vriezen, terwijl het overdag gewoon 15 tot 20 graden is. 

Dit wil je weten over het verkeer

Van Afrika verwacht je misschien heel veel chaos en drukte in het verkeer. Maar dat is in Zuid-Afrika niet per se het geval. De wegen zijn er in de grote steden goed en mensen volgen de verkeersregels. Wil je je 's avonds verplaatsen van plek naar plek dan wordt eigenlijk altijd aangeraden een Uber te pakken. Veel van de locals doen dit zelf ook. Uber is heel goedkoop in Zuid-Afrika en wanneer je de kosten dan ook nog eens deelt met je reisgenoten, dan betaal je echt bijna niks. 

In Zuid-Afrika rijden ze aan de linkerkant van de weg, wat in het begin best wel verwarrend kan zijn. Gelukkig zijn de transfers tijdens de rondreis geregeld en hoef je zelf niet te rijden. Ga je buiten de grote steden reizen, dan zullen de wegen op sommige plekken iets minder goed zijn. Een veelgebruikt grapje wat ze dan graag maken is dat je de Afrikaanse massage krijgt. Streep hem maar alvast van je bingokaart af...

Onze ervaringen met de kosten ter plekke

In Zuid-Afrika betalen ze met de Zuid Afrikaanse Rand. 100 Rand is ongeveer 5 euro. Op de meeste plekken konden wij gewoon met de pin of creditcard betalen. Zet wel even je bankpas op wereldwijd in je bankapp. Wanneer je naar Swaziland en Krugerpark gaat kun je niet altijd met pin betalen dus zorg dat je ook altijd wat cash bij je hebt. In de meeste steden vind je genoeg pinautomaten. Je betaalt meestal wel een fee dus het is beter om in 1x een grotere som geld te pinnen. Loop niet over straat met te veel geld op zak, maar bewaar dit liever in je hotel. 

Hoewel Zuid-Afrika iets duurder is dan andere Afrikaanse landen en bijvoorbeeld Azië, is het in vergelijking met Europa goedkoop. Houd er rekening mee dat het geven van fooien gebruikelijk is in Zuid-Afrika. Het is niet verplicht en ze zullen er ook nooit om vragen, maar ze kunnen het wel enorm waarderen. Denk bijvoorbeeld aan het personeel van restaurants en barren, kamermeisjes en je gids tijdens excursies en safari. Houd ongeveer 10% aan maar dit kun je natuurlijk bijstellen als je erg tevreden bent (of juist niet) over je gekregen service.

Wat wij vonden van Kaapstad

Kaapstad is echt een hele gave stad. Het is ook een hele westerse stad. Echter, buiten het centrum zagen wij ook veel armoede, wat het contrast wel groot maakte. Kaapstad voelde heel Australisch aan en de mensen zijn er heel relaxt. Je vindt er vele hippe eettentjes en winkels en een verscheidenheid aan mensen.

De ligging van Kaapstad vonden wij  erg mooi doordat het helemaal omringd is door de Tafelberg en Lion’s Head. Er is enorm veel te zien en doen. Zo was ons hoogtepunt (letterlijk) toch echt wel de beklimming van de Tafelberg. Bovenop heb je namelijk een heel mooi uitzicht over de hele stad. Dat was echt onvergetelijk. Ook vonden wij het Waterfront een heel leuk gebied om door heen te struinen en was Robbeneiland heel interessant voor een inkijk in de Apartheid. Voor het zien van de zonsondergang was Signal Hill echt een toffe plek met een goede vibe. Ook omdat daar veel locals komen voor een drankje met vrienden.

Wij hebben ook de dagtrip gemaakt naar Kaap de Goede Hoop en Boulders Beach. De pinguïns zijn enorm schattig en het is leuk om meer te weten te komen over deze dieren. Wij vonden het ietwat toeristisch maar wel de moeite waard omdat het heel bijzonder is om de pinguïns in hun natuurlijke habitat te zien. En pinguïns op een tropisch strand zien, hoe cool is dat? 

Kaap de Goede Hoop was ook echt een must-see voor ons en maakte alle verwachtingen waar. De weg ernaartoe is de moeite alleen al waard en bij aankomst is het heel bijzonder om zo’n ruige natuur te zien. Ook vonden wij het leuk om de apen en struisvogels daar te zien rondlopen. Heel bijzonder!

Zie hier nog meer tips over wat te doen in Kaapstad.

Is een groepsreis Zuid-Afrika volgens ons de moeite waard?

Het antwoord is volmondig: JA. Zuid-Afrika is zo’n bijzonder land waarvan wij vinden dat iedereen het een keer gezien moet hebben. Zowel het land als het programma is lekker divers. Een perfecte bestemming voor een groepsreis dus!